Prima pagina

Prognoza de crestere economica va fi revizuita la peste 7,5%, spune presedintele CNP

Prognoza de crestere economica va fi revizuita la peste 7,5%, spune presedintele CNP

Click pentru imaginea marita

12.08.2008, 20:08 26

Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza, Ion Ghizdeanu, a declarat pentru ZF ca prognoza pentru cresterea economica din acest an va fi revizuita in urcare cu cel putin un punct procentual, la peste 7,5%.
"Sunt auspicii pozitive. Este o usoara incetinire pentru industrie, dar pe agricultura suntem peste estimarea initiala. Totodata, constructiile inregistreaza ritmuri de crestere de peste 33%", a explicat Ghizdeanu. El a precizat ca pana in prezent nu exista niciun semnal de incetinire a economiei, prognoza pentru cresterea economica urmand sa se plaseze si anul viitor la peste 6%.
Rata anuala a inflatiei a atins In iulie cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, de 9,04%. Datele Institutului National de Statistica (INS) releva acclerarea cresterii preturilor de consum la 0,69% in luna iulie, avansul fiind determinat de scumpirea gazelor naturale si a energiei electrice.
Presedintele CNP a precizat ca va fi revizuita in sus si estimarea privind inflatia de la finele anului, pentru a include cresterile preturilor din prima parte a anului, dar aceasta modificare nu va fi semnificativa.
Ghizdeanu a aratat ca deciziile finale vor fi luate in luna septembrie, dupa analiza datelor privind evolutia cursului de schimb si a altor indicatori din luna august.
In prognoza de primavara, publicata in aprilie, CNP estima pentru finele anului o crestere economica de 6,5% si o inflatie de 5,8%, cresterea medie a preturilor fiind anticipata la 7,5%.
Grupa produselor nealimentare a fost singura care a inregistrat in iulie o crestere a preturilor de 2,31%, marfurile alimentare ieftinindu-se cu 0,68%, iar serviciile cu 0,3%. Avansul preturilor produselor nealimentare a fost determinat de scumpirea gazelor naturale cu 12,53% si a energiei electrice cu 4,51%.
In total, grupa energie electrica, gaze si incalzire centrala, care detine de altfel cea mai mare pondere in Indicele Preturilor de Consum, a consemnat o crestere de 6,64%. Dintre produsele nealimentare, scumpiri mai importante au fost inregistrate de tutun si tigari (3,66%) si combustibili (1,37%), si aceste produse avand ponderi insemnate in IPC.
Din grupa marfurilor alimentare, painea s-a scumpit cu 0,15%, iar carnea cu 0,72%, cresterea fiind impulsionata cu precadere de carnea de porc, preturile pentru acest produs inregistrand un avans de 1,56%.
Pe de alta parte, legumele si conservele de legume s-au ieftinit cu 6,38%, evolutie sprijinita de scaderea preturilor la cartofi cu 12,73%.
De asemenea, fructele si conservele de fructe au consemnat scaderi de preturi de 6,32%, pe fondul reducerii preturilor la fructele proaspete cu 11,22%.
Din grupa serviciilor, telefonul s-a ieftinit cu 2,06%, la fel si transporturile aeriene, iar chiriile cu 0,03%.
Inflatia din iulie a fost sub estimarile analistilor, surpriza venind de la produsele alimentare care au inregistrat o deflatie de circa 0,7%, peste asteptari.
Analistii apreciaza ca nivelul din iulie al inflatiei este varful din acest an, avand in vedere efectul de baza favorabil si productia agricola care se anunta a fi mai buna decat anul trecut.
De asemenea, ei anticipeaza ca inflatia va scadea in lunile urmatoare, fiind posibil ca in august si septembrie sa se inregistreze o inflatie foarte apropiata de zero sau chiar o deflatie usoara. "Se estimeaza o decelerare a inflatiei in perioada urmatoare din cauza efectului de baza. In luna august deja se va simti o scadere a preturilor la combustibil si a serviciilor indexate la cursul valutar, pe fondul aprecierii leului", spune economistul - sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.
La randul sau, directorul departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, spune ca sunt sanse mari ca inflatia la sfarsitul anului sa fie in zona 6-6,5%, in conditiile in care pretul petrolul a scazut, iar alimentele vor fi in mod evident un factor dezinflationist puternic.
Riscurile de a inregistra o rata mai mare a inflatiei sunt legate de dinamica cererii agregate, de evolutia preturilor materiilor prime, in special ale combustibililor, si de evolutia cursului de schimb, potrivit directorului de cercetare al Bancpost, Dan Bucsa.
Nicolae Chidesciuc este mai optimist, anticipand ca este posibil sa vedem in decembrie inflatia in jurul a 6%, fata de prognoza BNR de 6,6%, efectul favorabil din partea preturilor alimentare urmand sa continue.
Pentru a saptea luna consecutiv, exporturile bat importurile la creStere. Deficitul comercial a crescut in primul semestru cu 11,25%, fata de aceeasi perioada din 2007, la 10,79 mld. euro, dinamica exporturilor fiind mai accentuata decat cea a importurilor, continuand astfel trendul inceput la finele anului trecut.
Exporturile au crescut in primele sase luni cu 18,1%, la 16,75 mld. euro, in timp ce importurile s-au majorat cu 15,3%, la 27,54 mld. euro.
Deficitul comercial a avut o evolutie buna de la inceputul anului, cu ritmuri de crestere ale exporturilor mai mari decat ale importurilor, favorizat de cursul depreciat si de unele modificari structurale in exporturi.
Analistii anticipeaza temperarea adancirii deficitului de cont curent la circa 14% din PIB, in urma imbunatatirii balantei comerciale.
Cresterea din primele sase ale acestui an a fost mult mai redusa comparativ cu avansul din aceeasi perioada din 2007 cand deficitul comercial a urcat cu 65,19% la valoarea exprimata in euro (56,01% in lei).

Fitch: Atentie la supraincalzirea economica!
Economia Romaniei prezinta semne limitate de ajustare pe un trend de crestere mai sustenabila, iar semnalele de supraincalzire sunt mai pregnante decat la inceputul acestui an, a declarat pentru Mediafax Andrew Colquhoun, director in cadrul Fitch Ratings. Printre argumentele prezentate de directorul Fitch se numara cresterea economica puternica din primul trimestru, de 8,2%, inflatia inalta, de 9,04% in iulie, precum si revizuirea in sus a prognozelor agentiei de rating pentru deficitul de cont curent, de la 16,5% din PIB la 17% din PIB in 2008."Un alt factor care s-a schimbat se refera la deteriorarea economiei mondiale. Fitch a revizuit in scadere estimarea privind cresterea PIB din zona euro, principalul partener comercial al Romaniei, la 1,9% in acest an si la 1,7% in 2009, fata de datele anterioare, de 2,1% si, respectiv, 2,4%. O inversare a apetitului pentru risc al investitorilor ar putea duce la o depreciere rapida a leului, ceea ce s-ar adauga presiunilor inflationiste si ar putea destabiliza economia si sistemul financiar, daca deprecierea este suficient de abrupta, ceea ce s-ar traduce printr-o aterizare dura", a afirmat Colquhoun. Romania este cotata de Fitch cu calificativul "BBB" pentru datoriile pe termen lung in valuta, iar perspectiva a fost inrautatita, in luna ianuarie, de la "stabila" la "negativa", unul dintre principalii factori care au stat la baza deciziei fiind cresterea deficitului de cont curent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO