Prima pagina

Protagonistii afacerii Europe House: Abia ne–am incalzit!

Protagonistii afacerii Europe House: Abia ne–am incalzit!
12.11.2003, 00:00 15

Piata imobiliara de birouri a devenit fierbinte. Nici na€“au incheiat bine afacerea de 30 milioane dolari cu Europe House, ca atat cumparatoriia€“ austriecii de la Europolis Invest, cat si vanzatoriia€“israelienii de la GTC International, au anuntat ca au alte mari proiecte pe piata romaneasca, de zeci de milioane $. 
Europolis Invest este un grup austriac de investitii imobiliare, iar GTC International, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de proiecte imobiliare in Europa Centrala si de Est.
"Achizitionarea Europe House reprezinta intrarea noastra pe piata romaneasca. Avem insa in proiect cel putin doua sau trei investitii de acest tip in Bucuresti. Singura problema este ca nu prea exista in acest moment prea multe oportunitati", sustine Wolfgang Lunardon, directorul general al Europolis Invest. Potrivit acestuia, fiecare dintre proiecte va insemna o investitie de 30-40 milioane de dolari, ceea ce ar duce investitiile totale ale Europolis Invest in Romania la mai bine de 100 de milioane de dolari in perioada urmatoare.
In acelasi timp, Shimon Galon, country manager pentru Romania al GTC International, afirma ca nu se  multumeste cu cele 31 de milioane de dolari incasate pe Europe House. "Proiectul a necesitat investitii de 23 de milioane de dolari si la aproape ani de la inceperea sa am reusit sa-l vindem. Avem insa alte proiecte deja in desfasurare pentru Bucuresti", spune Galon. Potrivit acestuia, in foarte scurt timp compania va obtine autorizatia de constructie si va incepe lucrarile la un alt imobil amplasat in Piata Victoriei, in prezent fiind demolata o fundatie deja existenta pe teren.
"Va fi insa vorba de o suprafata de aproape trei ori mai mare decat cea existenta la Europe House (13.500 metri patrati a€“ n. red). Va fi o cladire construita in doua etape, fiind vorba, intr-o prima faza, de un imobil de birouri", explica Galon, care nu a dorit sa comenteze investitiile implicate de acest al doilea proiect. "Avem si un al treilea proiect in vedere pentru Bucuresti si acesta este legat de construirea unui imobil de locuinte. Mai mult, credem ca am putea chiar sa ne extindem si in afara Bucurestiului, iar unul dintre orasele in care am inceput sa cautam terenuri este Constanta", completeaza Galon.
Aceasta este si strategia pe care o va urma si compania austriaca. "Zece la suta din populatia Romaniei se afla in Bucuresti, astfel ca este normal sa fim interesati in principal de capitala. Sunt insa si alte orase, cum este cazul Constantei, care ar putea reprezenta opoortunitati pentru noi", apreciaza directorul general al Europolis Invest, companie care are in plan investitii de 1 miliard de euro pentru statele din Europa Centrala si de Est pana in anul 2006.
Tranzactia dintre GTC International si Europolis Invest in valoare de 30 de milioane de dolari, al carui consultant a fost compania imobiliara DTZ Echinox, este doar cu putin peste cea incheiata in prima parte a acestui an pentru Opera Center, unul dintre cele mai importante centre de afaceri din Bucuresti si calificat ca fiind una din cele mai bune realizari arhitectonice de pe piata. Afacerea a fost pornita acum cinci ani de Portland Trust, o companie din Cehia detinuta de doua persoane fizice care mai are investitii imobiliare in Cehia. Cumparatorul este o companie de investitii din Austria, CA Immo, care este deja la a doua afacere in Romania, dupa implicarea in constructia imobilului de birouri Charles de Gaulle, care va servi drept sediu companiei de telefonie mobila Mobifon-Connex, incepand de anul viitor.
Europe House ofera aproximativ 13.000 metri patrati spatii de birouri, dispusi pe 10 etaje, la care se adauga diverse spatii comerciale la parter si doua nivele de parcari subterane. Lucrarile de constructie a Europe House au inceput in octombrie 2000 si au fost finalizate in a doua jumatate a anului trecut. Intre companiile care au inchiriat spatii in perimetrul imobilului se numara societatile IT Microsoft, HP si Oracle, compania de telecomunicatii Orange si AIG Life.
"Orange semnase contractul cu aproape doi ani inainte de a termina constructia. Unul dintre cele mai importante rezultate a fost insa sa-i convingem pe Oracle si pe Microsoft sa aiba birourile in aceeasi cladire", completeaza Galon.
Fondul de investitii imobiliare Europolis Invest este detinut, in proportie de 65%, de Investkredit Bank AG, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare detine o participatie de 35%. GTC International, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de proiecte imobiliare in Europa Centrala si de Est. Compania are in prezent in diferite stadii de executie proiecte care insumeaza 1 milion de metri patrati de spatii rezidentiale, de birouri si de retail. Actionarii GTC International sunt Kardan Real Estate-Israel, Azorim Investment, Development and Construction, Citibank si Deutsche Bank. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO