Prima pagina

Proteste inutile la Haga dupa legalizarea eutanasiei

12.04.2001, 00:00 29



Decizia Senatului olandez de a legaliza eutanasia a provocat proteste de strada la Haga, dar masura a fost salutata de liderii politici din Olanda, care a devenit prima tara ce legalizeaza sinuciderile asistate medical pentru pacientii incurabili.

Legea aprobata marti seara le permite doctorilor sa puna capat vietii pacientilor care trec prin "suferinte inumane", daca acestia solicita acest lucru. Mii de persoane "dotate" cu seringi imense s-au adunat in fata cladirii Senatului, unde au cantat imnuri religioase, dar protestul lor a marcat doar finalul unei campanii esuate, relateaza CNN.

Recentele sondaje de opinie arata ca 86% dintre olandezi sprijina noua legislatie, ceea ce inseamna pur si simplu ca parlamentarii au respectat vointa populara.

Ministrul sanatatii, Els Borst, a salutat "decizia foarte atenta" care a fost facuta, afirmand ca aceasta reflecta optiunea majoritatii olandezilor, care nu doresc ca doctorii sa fie urmariti penal pentru ca au urmat dorinta pacientilor.

In timp ce senatorii votau, 10.000 de persoane, printre care multi elevi ai unor scoli crestine invoiti special de la cursuri, protestau fata de noua legislatie. Dupa anuntarea rezultatelor votului, manifestantii s-au declarat dezamagiti, dar au afirmat ca nu sunt deloc surprinsi.

"Roata se va intoarce intr-o zi si isi vor da seama ca au facut o mare greseala", a declarat Piet Huurman, membru al grupului "Cry for Life" (Apel pentru viata).

Doctorul australian Philip Nitschke a anuntat ca decizia olandeza reprezinta un pas spre realizarea planului sau de a aduce nave sub pavilion olandez in apele internationale de langa coasta Australiei, unde pacientii in faze terminale sa poata veni pentru a-si curma suferinta.

Nitschke, supranumit "doctorul Moarte", a devenit celebru dupa ce a asistat moartea a patru pacienti dupa ce statul australian Northern Territory a legalizat eutanasia pentru o sucta perioada in 1996.

Guvernul olandez avertizeaza insa ca noua lege nu inseamna ca eutanasia va fi practicata fara o stricta supraveghere. De altfel, legislatia prevede conditii drastice pentru aprobarea sinuciderii asistate, fiecare caz urmand sa fie analizat si validat sau nu de o comisie speciala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO