Prima pagina

PwC: Un angajat roman aduce profit de zece ori mai mic decat un european

28.08.2008, 18:48 22

Un roman aduce anual angajatorului sau un profit mediu de 400 de euro, in timp ce la nivelul Europei Centrale si de Est indicatorul urca la 850 de euro/an.
Potrivit studiului Saratoga - Human Capital Benchmarking realizat de firma de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) in 2007, la nivel european productivitatea unui angajat este de 10 ori mai mare, astfel ca media profitului anual adus companiei ajunge la 4.254 de euro.
"Studiul PwC analizeaza o serie de indicatori de eficienta si valoare adaugata a capitalului umam de care dispune o companie. Indicatori precum Cost per FTE (angajat cu norma intreaga), Venit per FTE sau Profit per FTE sunt masuri de baza ale performantei capitalului uman, creand o legatura intre acesta si rezultatele financiare ale organizatiei", a declarat Ruxandra Stoian, director servicii de consultanta in Resurse Umane la PwC.
Conform studiului, in functie de indicatorul profit/FTE, industria este sectorul de activitate cu cel mai ridicat nivel al profitului produs de catre un angajat. Sectorul industrial local s-a confruntat la finalul anului trecut si in primul trimestru din 2008 cu o serie de conflicte sociale care au modificat rata de profitabilitate a companiilor, unul dintre exemple fiind ArcelorMittal.
Astfel ArcelorMittal Romania, aflata pe primul loc in topul companiilor din industrie in functie de cifra de afaceri, a inregistrat anul trecut un nivel de profitabilitate de aproape 6.800 de euro per angajat, fiind depasita de Automobile Dacia, cu mai mult de 11.500 de euro per angajat.
Dacia ar putea fi insa in acest an in aceeasi situatie, dupa ce in primavara a trecut printr-o greva de peste 3 saptamani, soldata cu pierderi de 1 milion de euro pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO