Prima pagina

Raiffeisen Banca pentru Locuinte inghite HVB Locuinte

16.07.2008, 10:53 64

Raiffeisen a semnat ultimele documente pentru preluarea controlului asupra HVB Locuinte.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Locuinte, institutii specializate in sisteme de economisire-creditare pentru locuinte, urmeaza astfel sa fuzioneze.

Pe aceasta nisa de piata raman doi jucatori, Raiffeisen Locuinte si BCR Locuinte.

"Vanzarea HVB BpL reprezinta o decizie strategica a VVB, de a se concentra pe piata germana, acesta fiind pasul logic dupa vanzarea unei banci similare in Republica Ceha la inceputul acestui an", declara Ludwig Roth, membru al Directoratului la VVB - actionarul majoritar al HVB BpL - si HVB BpL.


"Consideram ca aceasta este o oportunitate pentru noi de a confirma angajamentul pe termen lung fata de conceptul de economisire-creditare in Romania. [...]Prin preluarea HVB BpL va rezulta un si mai puternic #1 al pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ", a declarat Steven van Groningen, presedinte al Raiffeisen Bank Romania.

Negocierile au inceput inca din aprilie. Petre Tulin, presedintele HVBBpL a parasit banca in urma cu mai bine de o luna, mutandu-se la concurenta, la BCR Locuinte, care era in pregatiri pentru lansare, incepand operatiunile oficial saptamana trecuta.

Valoarea tranzactiei s-ar putea situa la mai putin de 10 milioane de euro, in conditiile in care portofoliul de clienti al HVB Locuinte este estimat la mai putin de 35.000. La o valoare medie a unui contract de economisire-creditare de circa 5.800 de euro, ar rezulta o suma totala de finantari angajate de banca de 203 mil. euro.

In 2006, HVBpL avea circa 11.000 de clienti cu contracte de aproape 66 mil. euro. Banca detinea in urma cu un an o retea de peste 2.000 de consilieri financiari si intentiona sa recruteze inca 1.000. De asemenea, avea in plan deschiderea a 16 birouri pe langa cele patru regionale din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, tinta fiind atragerea a 24.000 de clienti noi. In 2006, banca a pierdut circa 2,5 mil. euro, pierdere estimata si pentru 2007.

Raiffeisen Locuinte numara circa 130.000 de clienti, valoarea contractelor depasind 600 mil. euro. Conceptul conform caruia un client trebuie sa economiseasca pe o perioada minima - de 18 luni in cazul RBL - inainte de a putea obtine un credit cu dobanda mai scazuta, a fost lansat pe piata in vara lui 2004, odata cu infiintarea Raiffeisen Locuinte. Un an mai tarziu, in septembrie 2005, a aparut si HVB Locuinte.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte are trei actionari principali: Raiffeisen Bank Romania, Bausparkasse Schwaebisch Hall - Germania si Raiffeisen Bausparkasse - Austria, fiecare cu cate 33,3%.

Actionarii principali ai HVB Locuinte erau, inaintea tranzactiei cu Raiffeisen: Vereinsbank Victoria Bauspar - Germania, cu 55%, Bank Austria Creditanstalt, cu 35% si UniCredit Tiriac Bank, cu 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO