Prima pagina

Razboi intre Rusia si Georgia: Tancurile rusesti au intrat in Osetia de Sud

08.08.2008, 16:38 270

Vineri: Un convoi de blindate rusesti a intrat in Osetia de Sud, provincie rebela a Georgiei, si se indreapta spre capitala acesteia, Thinvali, asediata de fortele georgiene, potrivit televiziunii publice ruse, BBC si France Press.

Interventia tancurilor rusesti s-a petrecut la doar cateva ore dupa o declaratie a premierului rus Vladimir Putin care a amenintat Georgia cu represalii pentru interventia sa in Osetia de Sud.

Stirile de la fata locului sunt contradictorii. Georgienii afirma ca au cucerit Thinvali capitala provinciei separatiste, in vreme alte surse relateaza ca rusii au intrat deja in acest oras. Un jurnalist al agentiei France Press, aflat la fata locului, a relatat ca a vazut circa 50 de tancuri si camioane care transportau trupe si material militar si se indreptau spre Thinvali.

Osetia de Sud este o provincie a Georgiei, care si-a declarat autonomia in anii '90 si doreste sa se alipeasca Rusiei. Georgia nu recunoaste autonomia provinciei si joi seara a declansat o ofensiva de proportii pentru recucerirea acesteia. Drept raspuns, aviatia rusa a bombardat mai multe baze militare din Georgia, ultima dintre acestea fiind baza Vaziani, aflata chiar in apropierea capitalei Tbilisi, potrivit oficialilor georgieni. Aceste relatari nu sunt deocamdata sustinute din surse independente. Autoritatile de al Tbilisi sustin ca Rusia a a declarat, neoficial, razboi Georgiei si a cerut sprijin international. In Georgia a fost declarata mobilizare generala in asteptarea unei invazii rusesti.

Georgia doreste sa adere la NATO, cerand acest lucru si la ultimul summit al Aliantei de la Bucuresti, iar intrebarea care deocamdata nu are un raspuns este daca georgienii au avut acordul Statelor Unite cand au declansat ofensiva impotriva provinciei separatiste. Rusia spune ca nu face altceva decat sa-si apere proprii sai cetateni din Osetia de Sud, dar simplul fapt ca tancurile rusesti au intrat in provincia a carei independenta nu este recunoscuta international echivaleaza, in termenii dreptului international, cu o agresiune armata. In acest moment, practic, Georgia si Rusia sunt in stare de razboi.

Consiliul permanent al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) se reuneste la aceasta ora pentru a analiza situatia, dupa ce Consiliul de Securitate al ONU nu a reusit, dimineata, sa adopte o rezolutie care priveste acest conflict.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat, potrivit Reuters, ca Moscova primeste informatii potrivit carora in satele din Osetia de Sud are loc un proces de epurare etnica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO