Prima pagina

Regele si presedintele nu se intalnesc

12.03.2001, 00:00 21



Regele Mihai a declinat ieri invitatia presedintelui Ion Iliescu de a participa, pe 24 martie, la redeschiderea Galeriei de Arta Moderna de la Muzeul National de Arta. Fostul suveran a trimis doar un mesaj care va fi citit la festivitate.

"Din pacate, in ciuda tuturor eforturilor, Majestatea Sa Regele nu poate fi prezent la Bucuresti in aceasta perioada, datorita unor obligatii care nu sufera amanare", precizeaza Biroul de Presa al fostului suveran. "Regele si familia Sa spera sa soseasca acasa in viitorul cat mai apropiat. Intre timp, dialogul cu autoritatile de Stat va continua", se arata in declaratie.

Invitatia adresata de catre seful statului fostului suveran este o schimbare fundamentala a atitudinii publice a lui Ion Iliescu fata de fostul suveran. Potrivit consilierului Octavian atireanu, invitatia este un semn de reconciliere adresat Regelui.

Unii analisti apreciaza ca invitatia ar fi continut si promisiunea indirecta ca Regele va primi o resedinta in Romania. Aspectele "de ordin juridic si patrimonial pe care Regele le-a pus nu o data in fata autoritatilor romane vor fi abordate fara indoiala de institutiile abilitate ale statului", a declarat atireanu.

Scrisoarea personala de invitatie din partea presedintelui Ion Iliescu a fost remisa, sambata, la Versoix, de catre consilierii prezidentiali Victor Opaschi si Ioan Talpes. Regele Mihai a inmanat consilierilor un mesaj personal adresat presedintelui Ion Iliescu.

Pozitia Palatului Cotroceni fata de Casa Regala a fost pana acum cat se poate de rece in timpul mandatelor lui Ion Iliescu.

In 1990 fostului Suveran i s-a refuzat viza de intrare in Romania. In 1992 a primit-o, pentru o vizita de Pasti, insa in 1994, cand a revenit in Romania, a fost expulzat. Mihai I a reprimit cetatenia romana abia in 1997, fiind primit la Palatul Cotroceni doar in timpul mandatului Constantinescu.

"Nu mai are in jurul lui consilieri de talia celor pe care i-a avut la 23 august 1944", afirma Silviu Brucan despre fostul Suveran. El afirma ca Regele nu ar fi trebuit sa refuze invitatia, intrucat nu mai are alta sansa de a se lega de Romania.

Liderii politici au pareri impartite. Vicepresedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu considera ca refuzul fostului suveran este cauzat de faptul ca multi ani atitudinea lui Iliescu fata de Mihai I a fost "condamnabila si regretabila".

Liderul PD Bogdan Niculescu-Duvaz afirma ieri ca a€ointr-adevar suveranul poate a avut alte lucruri mai importante de facut".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO