Prima pagina

Retelele de cartier sunt inghitite

25.10.2006, 18:46 38

Marii operatori de telecomunicatii isi indreapta atentia spre achizitia retelelor de internet de cartier, aparute in zone in care pentru marii jucatori era neprofitabil sa se extinda. Pornite cu investitii de cateva zeci de milioane de lei in urma cu doi, trei ani, retelele de cartier se vand acum cu sume in jurul unui sfert de milion de euro, scrie saptamanalul Business Magazin in numarul care apare astazi.
"Eu nu-mi bat joc de munca mea, eu vreau banii jos, nu in rate, sunt om serios", spune Florin Stanici, asociat la firma care detine reteaua de cartier Enter-Net din Capitala, care are 2.500 de abonati, potrivit reprezentantului companiei. Stanici negociaza vanzarea retelei pentru 200 de euro/abonat.
Preluarile unor retele de cartier nu sunt insa niste premiere. "In 2005 a fost perioada cand le cumpara Astral, acum este randul RCS&RDS si Air Bites", spune Laurentiu Stan, director general al Euroweb, unul dintre cei mai importanti furnizori de internet wholesale. Patru retele din Bucuresti au intrat direct sau indirect sub managementul RCS&RDS, valoarea totala a acestor tranzactii fiind estimata la un milion de euro.
"Niciodata nu poti sa stii ce cumperi cand faci preluarea unei retele de cartier", recunoaste Aurelian Stancu, presedinte al DCN Networks. El sustine ca reteaua sa cu 2.500 de abonati a fost evaluata de un operator telecom la un milion de euro.
"Zeci sau sute de tineri romani au evoluat de la conditia de gamer la aceea de businessman", se arata in prezentarea oficiala a Interlan, o asociatie care grupeaza 30 de mici furnizori de internet.
Cristian Copcea, de la Roaming Networks, are 7.000 de numere de telefon in agenda si in spatele fiecaruia cate un om pe care-l cunoaste personal.
"De multe ori ma intalnesc cu cate un client cand ies din bloc care ma roaga sa-l pasuiesc cu plata abonamentului. Il las, nu pot sa ma supar cateva zile", spune el.
Ce sanse au aceste retele de cartier in lupta cu marii furnizori de internet? Cat face o asemenea afacere? Mai multe detalii cititi in Business Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO