Prima pagina

Ringier negociaza preluarea ziarului Evenimentul zilei

30.09.2003, 00:00 25

Trustul de presa elvetian Ringier, editorul cotidianului Libertatea, se afla in negocieri de preluare a cotidianului Evenimentul Zilei de la trustul german Bertelsmann.
Discutiile se poarta in strainatate si sunt destul destul de avansate.
"Suntem in discutii cu Ringier asupra tuturor ziarelor pe care le detinem in europa de Est, inclusiv Romania. Nu ne grabim insa pentru ca toate publicatiile noastre din Europa de Est sunt destul de profitabile. Intrucat toate pietele din Europa de Est sunt piete emergente, vedem multe oportunitati pentru binecunoscutele noastre reviste, dar nu am luat nici o decizie concreta in acest sens," a declarat pentru Stefan Michalk, ZFpurtatorul de cuvant al Gruner und Jahr, divizia de publicatii a Bertelsmann, cel mai mare grup de presa din Europa.
"In 2001 am incheiat un parteneriat cu Ringier pentru mai multe tari, printre care Slovacia si Cehia. In 2002, Gruner und Jahr a decis sa se concentreze pe businessul sau principal, care sunt revistele, nu ziarele," a mai spus Michalk.
Razvan Corneteanu, director executiv la Ringier Romania nu a dorit sa comenteze aceste informatii.
Nici Thomas Duffert, reprezentantul Bertelsmann si nici Cornel Nistorescu, directorul de la Evenimentul Zilei nu au dorit sa comenteze.
Evenimentul Zilei este cel de-al doilea cotidian din Romania din punct de vedere al audientei, dupa Libertatea.
Conform ultimelor date ale Studiului National de Audienta (SNA) pentru presa scrisa, Libertatea are o audienta de 1.004.700 cititori in medie pe numar si o cota de piata de 16%.
Evenimentul Zilei are 738.700 cititori medii pe editie si o cota de piata de 11,8%.
Cele doua cotidiene detin si primele doua locuri pe piata de publicitate pe acest segment.
La jumatatea acestui an, conform companiei de cercetare de piata Alfacont MediaWatch, Libertatea a atras publicitate (rate card) in valoare de 4,2 milioane de dolari, in timp ce Evenimentul Zilei a avut publicitate de 3,9 milioane de dolari.
Bertelsmann, prin Gruner und Jahr, a devenit actionar unic la trustul de presa Expres, editorul cotidianului Evenimentul Zilei in aceasta vara, dupa ce directorul si unul din fondatorii sai, Cornel Nistorescu, a renuntat la cele 23% din actiunile pe care le detinea, intr-o tranzactie estimata la peste trei milioane de dolari.
Aceasta valoare nu a fost confirmata oficial.
Nistorescu, care ieri, pentru prima oara in cei sase ani de cand este directorul cotidianului, nu a mai semnat editorialul sau, a creat Evenimentul Zilei in 1992, impreuna cu Mihai Carciog si Ion Cristoriu.
Bertelsmann a cumparat Evenimentul Zilei in 1998, la inceput detinand 51% din actiuni.
Restul de actiuni erau in proprietatea lui Cornel Nistorescu si Mihai Carciog, Ion Cristoiu renuntand la ele.
Bertelsmann este cel mai mare trust de presa din Europa, iar investitiile pe care le-a realizat in Romania de-a lungul timpului au depasit trei milioane de dolari. Cea mai mare parte din aceasta suma a fost directionata catre achizitia unei tipografii.
Trustul de presa Ringier este mult mai prezent pe piata romaneasca. Alaturi de Libertatea, trustul elvetian mai detine cotidianul de sport Pro Sport, saptamanalul economic Capital, precum si revistele TV Satelit,TV Mania si Unica.
La sfarsitul anului trecut, Ringier a cumparat de la trustul Media Pro cotidianul Pro Sport.
La inceputul verii, toata echipa care a creat Pro Sport-ul a plecat la rivalul Gazeta Sporturilor, detinut de compania Jurnalul, a omului de afaceri Dan Voiculescu, patronul postului de televiziune Antena 1.
Pentru Ringier, plecarea in masa a echipei a fost o lovitura dura, iar elvetienii au consumat surse de finantare importante- au scazut pretul ziarului, au introdus concursuri cu premii, au angajat oameni- pentru a mentine in lupta Pro Sport, pe piata cotidianelor de profil.
In Romania, piata presei scrise este destul de fragmentata, ziarele detinand cote reduse de piata.
Cotidianul Adevarul, poate cel mai influent din punct de vedere politic, se afla pe locul al cincilea din punct de vedere al audientei, cu o cota de piata de 6,7% si cu o audienta medie zilnica de 416.600 de cititori.
In ultimii ani, alaturi de Bertelsmann si Ringier, pe piata a aparut un alt investitor important, trustul de presa WAZ, al doilea de pe piata germana.
WAZ detine publicatiile Romania Libera si National.
In urmatorii ani este de asteptat ca piata de presa scrisa pe cotidian sa se consolideze, in special datorita aparitiei SNA.
claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO