Prima pagina

Rolele de Orastie prind viteza in Occident

22.07.2001, 00:00 94



Lohnul nu e doar munca prost platita si slab calificata. O dovedeste experienta in Romania a firmei Adidas-Salomon, a doua companie de articole sportive din lume, dupa Nike. Aceasta produce role, clapari si roti pentru bicicletele de curse la societatea ChimSport Orastie.

Colaborarea firmei romanesti cu gigantul mondial Adidas - Salomon a inceput in urma cu trei ani, pe vremea cand Adidas inca nu cumparase firma franceza Salomon. Francezii au venit la Chimica Orastie pentru o colaborare cu partenerul roman.

Experienta fabricii din Orastie in injectia maselor plastice a facut ca in 1998, o sectie de la Chimica sa inceapa sa produca echipament sportiv pentru Salomon, cunoscut producator de schiuri, legaturi si planse de snow-board, bocanci pentru munte, rucsacuri si patine cu role.

Pentru ca lucrurile au mers bine, un an mai tarziu, s-a infiintat societatea ChimSport, al carei actionar majoritar este Chimica si care produce articole sportive pentru Salomon.

La inceput, activitatea a demarat cu mai putin de 100 de angajati, francezii punand la dispozitie dotarea tehnica si materia prima, productia derulandu-se in sistem lohn. S-a pornit cu o masina de injectie, iar acum se lucreaza cu 13, ultimele trei astfel de utilaje, noi-noute, fiind primite in urma cu cateva saptamani.

"Dublarea productiei in fiecare an si calitatea produselor noastre i-au facut pe francezi sa capete incredere in noi", spune Elena Bolondutiu, directorul ChimSport.

Din Franta sunt aduse granulele de poliuretan, polipropilena si poliamida cu fibra de sticla, care constituie materia prima pentru producerea claparilor, legaturilor de snow-board si a patinelor cu role. Pe langa masinile de injectie, mai sunt folosite 20 de masini de tampografie (marcaj al produselor) si liniile de montaj a partilor componente si accesoriilor produselor.

Dublarea productiei de la ChimSport a facut ca in 2000 societatea sa inregistreze o cifra de afaceri de peste 25 de miliarde de lei, numai din manopera. In firma, lucreaza 350 de angajati, majoritatea provenind de la Chimica, iar ceilalti din randul somerilor si disponibilizatilor de care zona nu duce lipsa.



La Orastie se fac clapari vara si role toamna

Personalul de la ChimSport a fost instruit de tehnicieni de la Salomon, la toate nivelele si pentru toate operatiile pe care le presupune fluxul tehnologic.

Tot francezii au fost cei care au impus si planurile saptamanale pe modele si marimi, lucru pastrat si in prezent. De altfel, peretii birourilor conducerii, dar si ai sectiilor sunt impanziti de grafice care arata evolutia productiei pentru fiecare reper.



Un milion de perechi

Acum, la ChimSport, se produc clapari si legaturi de snow-board, productie care va intra pe piata la sfarsitul toamnei si va fi folosita in sezonul de iarna 2001-2002.

La inceputul anului a fost data in exploatare o noua linie de montaj pentru clapari. In sectia de injectie se lucreaza in trei schimburi, la tampografie in doua, iar pe liniile de montaj, intr-un schimb sau doua.

Fabricarea patinelor cu role s-a incheiat in martie, produsele fiind deja vandute pe piata mondiala, si va fi reluata in septembrie-octombrie, cand se vor produce loturile pentru anul viitor.

Cu o productie de 16.000-17.000 de perechi de articole saptamanal, ChimSport a sarbatorit la inceputul lunii iunie fabricarea perechii cu numarul 1.000.000.



"Conteaza doar calitatea"

Directorul ChimSport Elena Bolondutiu crede ca dublarea anuala a productiei a fost posibila datorita increderii francezilor in posibilitatile tinerei societati.

"Am inteles foarte repede ca pentru cei de la Salomon conteaza doar calitatea. Pe langa asta, am reusit sa fim in grafic si la capitolul cantitate si termene de livrare a marfii. Am demonstrat ca si noi, romanii, suntem capabili sa facem produse cautate in toata lumea. Chiar specialistii francezi au recunoscut ca multi dintre muncitorii formati aici sunt mai buni decat cei din Franta", a afirmat Elena Bolondutiu.



Despre Adidas-Salomon

Firma germana producatoare de articole sportive Adidas a cumparat producatorul francez de articole sportive in 1999 pentru suma de circa 1,3 miliarde de dolari.

Firma nou creata, Adidas-Salomon, a inregistrat, in primul trimestru al anului 2001, comparativ cu perioada similara din anul 2000, o scadere cu 12,4% a profiturilor nete, potrivit reprezentantilor grupului german.

Profiturile operationale ale firmei Adidas-Salomon au crescut, insa, cu 8,5%, fiind in valoare de 124 milioane de euro, iar cifra de afaceri a grupului german a devenit cu 2,7% mai mare decat cea din primul trimestru al anului 2000, ajungand la 1,55 miliarde de euro.

Conducerea firmei producatoare de articole sportive spune ca responsabilii grupului german intentioneaza ca beneficiile totale obtinute in 2001 sa fie mai mari cu 15% fata de beneficiile realizate in anul precedent.

Anul trecut in octombrie, firma Adidas-Salomon anunta ca va separa marca sa Adidas in trei noi divizii, fata de doua cate exista in prezent, pentru a stimula cresterea cifrei de afaceri.

Intr-un comunicat al companiei se precizeaza ca aceasta noua organizare se va diferentia de separarea traditionala a activitatii de productie pe imbracaminte si pantofi de sport, urmand ca produsele Adidas sa fie impartite in functie de destinatia acestora, respectiv incaltaminte sportiva pentru competitii sau pentru timpul liber.

Astfel, articolele foarte tehnice destinate, in cea mai mare parte, competitiilor sportive, vor fi comercializate sub marca "Forever sport", iar cele pentru timpul liber vor fi incluse in categoria "Original".

Cea de-a treia divizie, "Equipment", va reprezenta punctul de legatura intre celelalte doua categorii, continand articole multifunctionale.

Diviziile "Forever sport" si "Original" isi vor prezenta primele produse pentru sezonul toamna-iarna 2001, iar "Equipment" isi va lansa colectia in sezonul toamna-iarna 2002.



Roti pentru Turul Frantei

Incepand din martie 2000, la ChimSport a inceput activitatea de montaj a rotilor de bibiclete de curse, pentru firma Mavic, integrata grupului Salomon.

Din Franta sunt aduse jentile, spitele, butucii, piulitele si autocolantele, iar in atelierul din Orastie rotile iau forma finala. Dupa un prereglaj al rotilor, se face un reglaj pe calculator al ansamblului. Anul trecut au fost livrate peste 35.000 de roti, montate de cei 80 de angajati ai atelierului.

Cu roti montate la ChimSport, americanul Lance Armstrong a castigat in 2000 Marea Bucla, iar multipla campioana mondiala Jeannie Longo a participat la Olimpiada de la Sydney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO