Prima pagina

Romania ar putea exporta grau de 120 milioane de dolari

16.08.2001, 00:00 33



Romania ar putea exporta in acest an 1,2 milioane de tone de grau, in conditiile in care productia totala este de 7,8 milioane de tone, dupa ce anul trecut a fost obtinuta cea mai scazuta recolta - 4,2 milioane tone - din ultimii ani, au spus pentru Ziarul Financiar oficialii Ministerului Agriculturii.

Necesarul pentru panificatie al Romaniei este de 3,5 - 4 milioane tone, din care maximum 2,5 milioane de tone sunt necesare pentru mediul urban. Restul productiei ar putea merge la rezerva de stat, va asigura graul de seminte si o parte din necesarul de furaje, au mai explicat reprezentantii Ministerului Agriculturii.

"Graul a fost in totalitate recoltat pana acum, iar productia totala este de 7,8 milioane de tone, din care peste un milion de tone, cel mult 1,2 milioane, ar putea merge la export", a precizat directorul Biroului de Statistici, Petre Marin. Productia totala estimata initial a fost de 7 milioane de tone. Recolta de grau a fost afectata anul trecut de seceta, care a fost declarata ca cea mai puternica din ultimii 50 de ani.

Seceta si previziunile meteorologice facute la inceputul anului i-au determinat insa pe multi dintre agricultori sa renunte la cultivarea graului si sa opteze pentru culturi furajere, mai rezistente la seceta, cum ar fi orzul, ovazul si orzoaica.

Producatorii din Romania isi pot exporta graul obtinut prin intermediul marilor firme exportatoare. De asemenea, firmele producatoare de ingrasaminte si pesticide carora le-au fost platite produsele in natura pot deveni exportatori de grau, explica presedintele Patronatului din morarit si panificatie Anamob, Viorel Marin.

"Toti producatorii sunt asaltati de exportatori, de cei traditionali - peste 30-40 de mari firme pe plan mondial - sau de cei noi aparuti pe piata. Pretul si regulile dupa care se va face exportul vor fi negociate intre vanzator si cumparator", a mai spus Viorel Marin.

In acest moment, pretul la grau stabilit la bursa din Chicago este de aproximativ 100 de dolari per tona, iar, in aceste conditii, valoarea productiei totale de grau din Romania depaseste jumatate de miliard de dolari.

Pe plan intern, Guvernul a stabilit un pret de referinta la graul de panificatie de 3.200 lei/kg, cu care procesatorii il vor achizitiona de la producatori, pe care autoritatile il considera satisfacator pentru ambele parti. Pentru restul cantitatilor de grau care vor fi tranzactionate se va practica pretul pietei, care se situeaza in acest moment la 2.200 - 2.400 lei/kg.

Subventiile pentru agricultura s-au ridicat in acest an la 5.000 miliarde lei, sub forma unui milion de lei acordat agricultorilor pentru fiecare hectar de teren cultivat, care a inlocuit practica cupoanelor.

"Graul a fost in totalitate recoltat, iar productia totala este de 7,8 milioane de tone, din care peste un milion de tone, cel mult 1,2 milioane, ar putea merge la export", a precizat directorul Biroului de Statistici din Ministerul Agriculturii, Petre Marin.

Productia de grau din acest an valoreaza peste jumatate de miliard de dolari. Producatorii din Romania isi pot exporta graul prin intermediul marilor firme exportatoare. De asemenea, firmele producatoare de ingrasaminte si pesticide carora le-au fost platite produsele in natura pot deveni exportatori de grau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO