Prima pagina

Romanii au cheltuit 29 mld. euro in semestrul I

06.08.2008, 19:42 21

Romanii au cheltuit circa 29 de miliarde de euro in primul semestru pe bunuri si servicii, adica mancare, energie, masini, case sau telefoane mobile, conform datelor Finantelor privind TVA incasata la buget.
Datele Finantelor arata ca incasarile din TVA au urcat in primul semestru cu aproape 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 20,2 mld.lei (5,5 mld. euro), aceasta taxa reprezentand cea mai importanta sursa de venit pentru bugetul de stat si aducand circa un sfert din incasarile bugetului general.
Pentru majoritatea bunurilor si serviciilor se aplica cota standard de TVA de 19%, dar exista si o cota redusa, de 9%, pentru produse cum ar fi protezele medicale si medicamente, precum si pentru servicii cum ar fi editarea de carti, reviste, manuale scolare si cazarea in unitati turistice. Ca urmare, totalul cheltuielilor efectuate de populatie in primul semestru se poate calcula impartind cele 5,5 mld. euro la cota TVA de 19%, egal 29 mld. euro
TVA se aplica consumului si romanii o platesc de fiecare data cand pun mana pe portofel sau card pentru a cumpara ceva.
"TVA este o resursa pe care s-a sprijinit bugetul in ultimii patru ani. Cresterea incasarilor din TVA arata ca economia nu produce, ci doar consuma. Bugetul este dependent de incasarile din TVA si odata cu diminuarea cotelor de CAS aceasta dependenta se va accentua", a declarat pentru ZF directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea. El a explicat ca dependenta de incasarile din TVA arata o dependenta de o structura a economiei ineficienta, bazata pe consum, si a subliniat necesitatea restructurarii economiei, spre productie.
Cresterea consumului a fost sustinuta de majorarea salariilor care a accelerat in acest an, in luna iunie romanii castigand in medie 1.273 de lei net (349 de euro), cu 24 % mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
Din datele referitoare la incasarile din impozitarea salariilor si veniturilor, care au fost de 2,4 mld. euro pe primul semestru, reiese ca romanii au avut venituri in prima jumatate de an de circa 15 mld. euro. Restul banilor pentru consumul de 29 mld. euro pe care il arata incasarile din TVA vin din credite (4 mld. euro credite luate de persoanele fizice de la inceputul anului), de la muncitorii din strainatate (2 mld. euro) si din economia gri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO