Prima pagina

Romanii, codasii UE la utilizarea telefoniei si a PC-urilor

27.06.2008, 12:20 16

Romania se afla pe locul 22 in UE in privinta utilizarii serviciilor de telefonie si pe penultimul in privinta detinerii unui computer personal si/sau a unei conexiuni la internet, dar sunt printre cei mai informati in ceea ce priveste tarifele la telefonia mobila, releva un studiu CE.

Daca in Romania patru din cinci locuinte au conexiune la o linie telefonica fixa sau mobila, media la nivelul Uniunii Europene este de 95%, releva un studiu Eurobarometru comandat de Comisia Europeana (CE) si realizat de Eurostat.

Cel mai aproape de media comunitara se regasesc Germania si Polonia, cu o medie de 95%.

In Luxemburg, Olanda, Suedia si Cipru, studiul releva ca toate locuintele au cel putin o linie de telefonie fixa sau mobila.

Dintre locuintele Romaniei, 32% folosesc simultan linii de telefon fixe si mobile, 15% au numai telefoane fixe, 33% utilizeaza numai servicii de comunicatii fara fir, iar 20% nu au acces la telefonie.

In Lituania, numai 24% dintre gospodarii au in acelasi timp linie telefonica fixa si mobila, in timp ce 53% folosesc numai telefonia mobila. In Suedia, Luxemburg, Olanda si Malta, intre 85 si 88% dintre locuinte folosesc simultan comunicatiile fixe si mobile, in timp ce proportiile utilizatorilor care opteaza pentru numai una dintre variante scad pana in jurul valorii de 10%.

Totodata, Romania este tara cu cea mai scazuta rata de utilizare a telefoniei mobile, numai 66% din locuinte folosind astfel de servicii, fata de 68% in Bulgaria, 78% in Germania sau procentaje de peste 90% in Olanda, Finlanda, Danemarca, Luxembourg, Cehia, Italia, Suedia, Cipru, Slovenia si Irlanda. Media UE in functie de acest indicator este de 83%.

In plus, 82% dintre romani declara ca au acces la o linie mobila de fiecare data cand doresc sa efectueze un apel, fata de 91% in Ungaria, 89% in Cehia si Grecia, sau 30% in Irlanda, 32% in Franta sau 42% in Luxemburg. Media celor 27 de state in acest caz este de 77%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO