Prima pagina

Ruhrgas: Vrem sa cream o alternativa la importurile de gaz rusesc

28.04.2004, 00:00 26



Compania germana Ruhrgas, unul dintre investitorii inscrisi in cursa pentru privatizarea distributiei de gaze din Romania, vrea sa creeze o alternativa pentru consumatorii romani la importurile actuale de gaze de la Gazprom (Rusia).



"Ruhrgas va fi unul din actionarii unuia dintre cele doua Distrigazuri si, pentru aceasta distributie, ne vom asigura ca va putea cumpara gaze la preturi competitive de pe piata internationala. Romania, cu o productie in scadere si o singura sursa de alimentare externa, ar trebui sa echilibreze situatia. Suntem intr-o pozitie buna de a ajuta companiile romanesti de a cumpara gaze", a spus pentru Ziarul Financiar Achim Saul, seful departamentului din cadrul diviziei de vanzari a Ruhrgas pentru Europa Centrala si de Est. El a refuzat sa faca alte comentarii pe marginea procesului de privatizare.



Ruhgas face parte din concernul german de utilitati E.On, unul dintre cele mai mari grupuri de gaze si de energie din lume. Ruhrgas a avut in ultimii ani negocieri cu producatorul de gaze Romgaz pentru incheierea unui contract de import de gaze din Norvegia, care inca nu a fost semnat.



In acest moment, importurile de gaz de la Gazprom acopera circa 30% din cererea interna, pe fondul scaderii productiei asigurate de Romgaz si Petrom.



"Romania este o prelungire naturala a afacerilor noastre in regiune", explica Achim Saul. Compania germana are operatiuni in Ungaria, Cehia, Polonia sau Slovenia. In Romania, Ruhrgas a intrat pe piata inca din 1997, avand o participatie de 28,57% din distribuitorul privat local Congaz Constanta si o treime din actiunile Colonia Cluj, operator local de energie termica, electrica.



"Am venit in 1997 in Romania si era clar inca de atunci ca aici va fi o mare privatizare. Cand am intrat pe piata, nu ne-am propus ca afaceri precum Congaz sau Colonia sa aiba o crestere rapida sau sa aduca dividende celor din Germania, ci sa invete sa faca afaceri pe piata romaneasca a gazelor, sa simta piata", explica reprezentantii Ruhrgas. El adauga ca acum grupul german a trecut de faza afacerilor mici si se concentreaza asupra marilor afaceri, cum sunt Distrigaz Nord sau Distrigaz Sud.



Ruhrgas a depus oferte preliminare pentru ambele distributii de gaze, ca si Enel (Italia), Gazprom (Rusia), Gaz de France, in timp ce Wintershall (Germania) a optat numai pentru Distrigaz Nord. Tranzactia de preluare a 51% din cele doua Distrigazuri s-ar putea ridica la cateva sute de milioane de dolari.



Ruhrgas, cu afaceri de de peste 12 mld. euro la 2.578 de angajati in 2003, este o companie integrata de gaze, cu experienta in privatizarile din regiune. De exemplu, in Ungaria, Ruhrgas a cumparat cu 60 mil. euro un pachet de actiuni la DDGaz si a investit inca 70 mil. euro in patru ani. Efectul: compania si-a extins reteaua de gaze, vanzarile au crescut de la 565 mil.mc la 820 mil. mc in 2002, iar de la o pierdere de 0,1 centi pe KWh in 1995 a ajuns in 2001 la un profit de 0,05 centi pe unitate in 2001, iar personalul a fluctuat natural de la 900 angajati la preluare la 750 in prezent.



Pentru a restructura compania, Ruhrgas a investit 2-3 ani in instruirea oamenilor, care trebuiau sa invete sa dezvolte propria companie, intotdeauna conducerea fiind asigurata de managementul local.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO