Prima pagina

Rusii cumpara firmaITC Networks

23.07.2008, 18:38 42

Compania locala ITC Networks (ITCN), dezvoltator de software si sisteme de telecomunicatii, a fost achizitionata de catre firma ruseasca Luxoft, divizia de dezvoltare software a grupului IBS, cel mai mare integrator de solutii IT din Rusia, cu afaceri anuale de aproximativ 700 mil. euro.
ITCN a fost infiintata in 2000 de catre Doru Mardare, care va pastra un pachet minoritar de sub 10% din actiunile companiei si va ramane in functia de director general pentru cel putin trei ani, au declarat pentru ZF reprezentantii ITCN.
Ei nu au dorit sa precizeze care a fost valoarea tranzactiei. Surse din piata spun ca, pe baza indicatorilor care se folosesc in acest gen de afaceri, valoarea tranzactiei s-ar putea situa in jurul sumei de 15-20 mil. euro.
ITCN are in prezent aproximativ 630 de angajati si estima afaceri de 30 mil. euro pentru sfarsitul acestui an, in crestere fata de nivelul de aproximativ 22 mil. euro raportat in 2007. ITCN a avut un profit de 3,3 mil. euro in 2006. Potrivit unui anunt al Luxoft, in urma achizitiei, grupul rus va avea peste 3.000 de angajati si venituri anuale de peste 150 mil. dolari (94,2 mil. euro). Reprezentantii ITCN au precizat ca discutiile au demarat la inceputul acestui an, dupa ce au purtat tratative cu mai multe firme interesate de preluare. ITCN va functiona ca o divizie separata specializata pe telecom in cadrul grupului Luxoft, care intentioneaza sa isi extinda astfel prezenta in Uniunea Europeana.
"Achizitia ITCN va accelera cresterea companiei Luxoft si o va ajuta sa isi atinga obiectivul de a se lista pe bursa in urmatorii ani", au declarat pentru ZF reprezentantii Luxoft.
Potrivit firmei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC), piata locala de outsourcing ar putea atinge anul acesta valoarea de 27 mil. euro, in crestere cu 45% fata de anul trecut. Eugen Schwab-Chesaru, directorul pentru Europa Centrala si de Est al PAC, este de parere ca firmele rusesti vor fi din ce in ce mai prezente in Romania si ne putem astepta anul acesta la mai multe achizitii in domeniu.
Principalii concurenti ai ITCN pe piata locala sunt Tech Team Akela si IP Devel. Compania lucreaza in Romania pentru Nortel, Avaya si IBM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO