Prima pagina

Rusii de la Lukoil au ajuns pe tacute la afaceri de peste 1 mld. euro

Rusii de la Lukoil au ajuns pe tacute la afaceri de peste 1 mld. euro

Constantin Tampiza, presedintele Lukoil Romania

03.07.2006, 19:42 32

Lukoil (Rusia), una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, a spart bariera afacerilor anuale de un miliard de euro in Romania, dupa opt ani de la intrarea pe piata.
Rusii au fost extrem de discreti in privinta comunicarii valorii anuale a operatiunilor. Lukoil a castigat teren in ultimii patru ani pe piata petroliera, ajungand sa concureze pentru pozitia a doua cu Rompetrol.
De altfel, companiile rusesti si-au majorat puternic businessul in Romania in ultimii ani in sectoare - cheie: petrol, industrie siderurgica sau metalurgie.
Afacerile Lukoil s-au majorat de peste trei ori anul trecut pana la un nivel consolidat de 1,6 mld. $ (1,3 mld. euro), pe fondul functionarii din plin a rafinariei Petrotel Ploiesti dupa incheierea programului de modernizare, si a retelei in crestere de benzinarii si depozite.
Rusii au investit de la momentul intrarii pe piata in 1998 peste o jumatate de miliard de dolari, avand acum un portofoliu de afaceri puternic, format dintr-o rafinarie mare, precum si o retea de circa 300 de benzinarii si opt depozite, care-i plaseaza pe locul al treilea in topul pietei petroliere, dupa Petrom si Rompetrol.
Piesa - cheie din arsenalul rusilor a fost rafinaria Petrotel - Lukoil, care a inregistrat o cifra de afaceri de 1,07 mld. $ (868 mil. euro) in 2005, fata de 9 mil. euro in anul anterior. Rafinaria a procesat 2,4 mil. tone de titei, din care aproape o treime inseamna exporturi catre piete din regiune. In paralel, compania Lukoil Romania, care opereaza reteaua de benzinarii si depozite, si-a dublat businessul ajungand la 950 mil. $ (766 mil. euro).
"In 2005, sectorul downstream (distributia de produse petroliere prin benzinarii si depozite - n.r.) si-a dublat practic volumul de afaceri fata de anul anterior. Principalii factori care au determinat aceasta evolutie au fost cresterea volumului de vanzari, pe fondul evolutiei pozitive a dezvoltarii economice a Romaniei si al cresterii puterii de cumparare a populatiei, stabilitatea pietei interne de produse petroliere care s-a eliberat de controlul de stat dupa privatizarea Petrom, perfectionarea mecanismului de gestionare corporativa si optimizarea cheltuielilor", au comentat pentru ZF reprezentantii Lukoil.
Pentru 2006, bugetul companiei Lukoil Romania, care opereaza reteaua de benzinarii si depozite, prevede o cifra de afaceri de 1,35 mld. $ (peste 1,1 mld. euro).
"In ceea ce priveste rafinaria Petrotel - Lukoil, aceasta a fost modernizata in noiembrie 2004, dupa finalizarea programului, care a cuprins un volum de investitii de peste 120 mil. $ (97 mil. euro)", adauga oficialii companiei ruse.
Potrivit sursei citate, rafinaria a incheiat insa bilantul de anul trecut cu pierderi de 39,7 mil. $ (34 mil. euro), rezultat cauzat de "preturile ridicate la titeiul pe care firma il achizitioneaza, precum si de cheltuielile de conformare ecologica (de protectie a mediului - n.r.)". In schimb, compania de distributie a carburantilor a obtinut in acelasi interval de timp un profit operational de 27,9 mil. $ (22,5 mil. euro).
Dupa achizitia rafinariei Petrotel de la statul roman in 1998, gigantul petrolier din Rusia a pastrat o prezenta modesta pe piata pana in 2002, cand a trecut la o strategie agresiva de extindere. La finele anului 2001, Lukoil avea rafinaria oprita, iar reteaua sa de distributie se situa la circa 20 de benzinarii, ultimul loc intre jucatorii corporatisti.
Dupa o perioada de expectativa, in care conducerea grupului a trecut in revista optiunile pe care le avea in ceea ce priveste operatiunile din Romania, decizia a fost de a investi masiv in retehnologizarea Petrotel, una dintre cele mai mari rafinarii locale, si in extinderea puternica a retelei de benzinarii.
La inceputul acestui an, rusii au simplificat si mai mult structura businessului local, luand decizia ca Petrotel - Lukoil sa absoarba in urma fuziunii casa de comert Litasco Romania, care vindea exclusiv produsele unitatii din Ploiesti. Lukoil a anuntat ca intentioneze sa-si concentreze investitiile programate la 60 mil. $ (50 mil. euro) in acest an pe dezvoltarea segmentului downstream (depozite si benzinarii), care va tine cont de extinderea infrastructurii de transport pe coridoarele paneuropene, precum si in rafinarie. Pentru protectia mediului, Lukoil a alocat peste 20 mil. $ (17 mil. euro).
La nivel global, Lukoil a raportat pentru anul trecut un profit net de 6,4 mld. $ (5,3 mld. euro) la venituri totale de 56 mld. $ (47 mld. euro). Lukoil este a doua companie petroliera din lume dupa marimea rezervelor de titei si al saselea producator de profil.


Lukoil in Romania

A intrat pe piata in 1998 prin achizitia rafinariei Petrotel
A investit circa 500 mil. euro
Are o rafinarie cu productie anuala de 2,4 mil. tone, 300 de benzinarii si opt depozite
Are peste 5.000 de angajati
Detine pozitia a treia pe piata petroliera din Romania, dupa Petrom si Rompetrol
A realizat afaceri in Romania in 2005 de peste 1,3 mld. euro
Rafinaria a inregistrat pierderi de 34 mil. euro la o cifra de afaceri de 868 mil. euro
Reteaua de benzinarii si depozite a obtinut un profit operational de 22,5 mil. euro, la o cifra de afaceri de 766 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO