Prima pagina

Saint-Gobain va investi peste 100 mil. euro la Calarasi

11.02.2004, 00:00 74



Grupul francez Saint - Gobain, unul dintre cei mai mari producatori de sticla din lume, a decis sa investeasca peste 100 mil. euro intr-o unitate de productie la Calarasi, prin divizia sa Saint - Gobain Vitrage. Decizia grupului vine dupa mai mult de un an si jumatate de tatonari ale pietei si de negocieri cu autoritatile romane.



"Tinand cont de cresterea puternica a pietelor din Sud - Estul Europei, departamentul sticla - geam al grupului Saint - Gobain a decis sa-si intareasca prezenta in aceasta regiune prin constructia unei noi uzine de geam float la Calarasi, Romania", a anuntat ieri compania.



Oficialii grupului spun ca primele geamuri float (care sunt folosite atat in constructii, cat si in industria auto) vor iesi de pe linia de productie de la Calarasi in 2006, acestea urmand sa fie destinate atat pietei interne, cat si exportului in zona sud - est europeana. Noua fabrica va avea o capacitate de productie de 180.000 de tone de geam pe an (600 de tone pe zi) si va utiliza in principal materie prima din Romania.



Saint - Gobain este un grup cu vanzari anuale de peste 30 mld. euro si un profit net de 1 mld. euro. Are peste 170.000 de angajati, deruland operatiuni in 46 de state. Grupul francez din industria de sticla si a altor materiale de constructii activeaza deja pe piata romaneasca prin intermediul a trei companii: Saint - Gobain Sticla Romania (produse din sticla), Saint - Gobain Isover Romania (izolatii) si Saint - Gobain Weber Romania (materiale de constructii). Desi infiintarea Saint - Gobain Sticla Romania ca centru de distributie pe piata locala, a fost decisa la finele anului 1999, conducatorii grupului s-au aratat prudenti in declaratiile lor privind investitia de anvergura in Romania, asteptand incheierea unui acord cu autoritatile romane.



De altfel, directorul general al Saint - Gobain, Claude - Alain Tardy, si directorul general al diviziei Vitrage, Jacques Aschenbroich, au avut ieri o noua intalnire cu premierul Adrian Nastase si cu ministrul economiei Dan Ioan Popescu. "Este un proiect extrem de compex, iar oficialii Saint - Gobain au fost asigurati ca vor beneficia de sustinerea partii romane. Sprijinul guvernului se va concretiza in proiecte de infrastructura, care se refera la investitii in retelele de gaze, electricitate si cai ferate, la care se va adauga suportul comunitatii locale in ceea ce priveste infrastructura locala (drum de acces si canalizare), precum si rezolvarea situatiei locatiei - locatia aleasa de grupul francez trebuie transferata in domeniul privat al orasului", a declarat pentru Ziarul Financiar Marian Saniuta, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine.



O investitie de acelasi calibru in Romania a fost anuntata si de Pilkington, un alt grup european puternic din industria sticlei. Grupul intentiona sa investeasca 100 mil. euro intr-o fabrica la Brasov, dar, anul trecut, a renuntat la proiect.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO