Prima pagina

Salariatii aduc mai multi bani la buget decat companiile

30.07.2008, 18:21 14

Romanii au castigat mai mult in prima jumatate a acestui an si si-au platit impozitele la Fisc aducand mai multi bani la buget. Cel putin asa reiese din evolutia incasarilor bugetare din impozitarea salariilor, care au urcat in primul semestru cu 32,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Statul a castigat in perioada ianuarie - iunie din impozitarea salariilor 6,01 mld. lei (1,63 mld. euro), suma apropiata de cea adusa la buget de agentii economici, de 6,06 mld. lei (1,65 mld. euro), potrivit datelor transmise de Ministerul Economiei si Finantelor pentru ZF. Ritmul de crestere a sumelor colectate din taxarea salariilor a fost insa mai accelerat decat cel al incasarilor din impozitarea profiturilor companiilor, care au avansat cu aproape 22%.
Aceasta evolutie a incasarilor bugetare poate fi explicata prin cresterea salariilor, care a prins viteza in acest an. In luna mai, de exemplu, romanii au castigat in medie 1.248 de lei net (342 de euro), ceea ce inseamna un plus salarial de 23,3% fata de aceeasi luna a anului trecut si de 7,5% in euro, din cauza deprecierii monedei nationale. In ceea ce priveste salariul mediu brut, acesta a urcat la 1.704 lei (467 de euro), cu 322 de lei peste nivelul inregistrat in luna mai din 2007, respectiv cu 39 de euro mai mult, conform celor mai recente date ale Statisticii. Unii analisti considera ca majorarea nu este exagerata avand in vedere scaderea puterii de cumparare comparativ cu anul trecut, determinata de deprecierea leului si de inflatie. Cresterea sumelor colectate din impozitarea muncii poate fi pusa si pe seama cotei unice care a continuat sa scoata la lumina o parte din salarii. O influenta a avut si cresterea numarului de salariati, care nu a fost insa semnificativa, la finele lunii mai numarul salariatilor din economie ajungand la 4.829, cu circa 2% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.
Majorarea salariilor si remiterile romanilor din strainatate s-au reflectat in cresterea consumului, precum si in majorarea vanzarilor pe segmentul imobiliar si auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO