Prima pagina

Scandal in dosarul "Petrol contra hrana"

31.10.2005, 19:55 86

Dinu Patriciu, presedintele grupului petrolier Rompetrol, a respins ieri toate acuzatiile aduse in urma publicarii raportului Organizatiei Natiunilor Unite privind programul "Petrol contra hrana", acuzatii ce vizau implicarea Rompetrol si a altor companii in efectuarea de plati ilegale catre regimul irakian in schimbul unor contracte.

"Raportul nu incrimineaza compania Rompetrol - niciunde in cuprinsul sau nu se face referire la companie. Documentul nu concluzioneaza si nu indica in nici un fel ca ar exista o suspiciune directa sau indirecta la adresa Rompetrol referitoare la plati efectuate de catre companie pentru derularea acestor contracte de achizitionare a titeiului. Compania Rompetrol apare in tabelele anexe in care sunt mentionate toate companiile care au cumparat titei din Irak in cadrul acestui program si companii despre care se presupune ca ar fi avut cheltuieli suplimentare legate de derularea contractelor (in total peste 2.200 de companii)", a spus Dinu Patriciu in cadrul unei conferinte de presa, convocate special pe acest subiect. Rompetrol apare in anexa raportului intitulata "Surcharge payments associated with a contracting company".

Comisia ONU condusa de fostul presedinte al Bancii Centrale a SUA, Paul Volcker, a dat publicitatii, la finele saptamanii trecute, raportul privind programul "Petrol contra hrana", administrat de Natiunile Unite pe timpul regimului condus de Saddam Hussein.

Pe lista companiilor care au facut afaceri cu Irakul in acea perioada se afla si cele din Romania - Rompetrol, Bulf Oil si Hash Ro Shipping Oil SRL, care au cumparat titei irakian, precum si companii care au livrat echipamente si au prestat servicii in domeniul petrolier, ca Upetrom 1 Mai Ploiesti, UPET Targoviste, PCC Sterom Campina, Romtek Special Industries, Petrotub Roman, Black Sea Technochim, Electronum, General Turbo, Sancamex. "Toate platile efectuate de Rompetrol s-au desfasurat in mod legal si corect pe baza de contracte, facturi si prin transferuri bancare directe", a spus, ieri, Patriciu.

"Din analizele noastre de pana acum, in raportul final, in forma oficiala transmisa secretarului general si membrilor Consiliului de Securitate al ONU, raportul nu face referire la firme si nume romanesti, cu exceptia companiei Bulf Drilling and Oil Servicii, care avea filiale in Irak si Romania", a declarat ieri inainte de plecarea sa catre New York ministrul de externe Mihai-Razvan Ungureanu, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO