Prima pagina

Scheele: Nu este nici o conspiratie impotriva Romaniei

18.03.2004, 00:00 29



Daca problemele invocate in Raportul Parlamentului European privind Romania nu vor fi atacate de guvern in mod substantial, exista riscul ca aderarea sa fie amanata, a afirmat ieri Jonathan Sheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti.



"Aderarea in 2007 va depinde de un progres substantial in rezolvarea problemelor binecunoscute", a spus Sheele la un semniar privind pregatirea pentru integrare, organizat de Business Review.



Scheele a atras atentia asupra "pericolului real" ca Romania sa nu poata functiona eficient in cadrul UE. "Daca va fi nepregatita, Romania nu va beneficia, ci va suferi de pe urma aderarii", a spus oficialul european.



El a aratat ca planul de masuri angajat de guvern la Bruxelles ca reactie la valul de critici primite nu contine nimic nou, nu raspunde la probleme noi si nu vine cu solutii noi. "Este doar un plan. Am vazut si altele. Ar trebui ca acest set de actiuni sa puna baze noi pentru reforme in domenii cheie, mentionate in raportul Parlamentului European", a spus Scheele.



Reprezentantul UE la Bucuresti considera ca guvernul nu trebuie sa reactioneze defensiv la criticile primite, ci sa le foloseasca drept material de identificare a problemelor si orientare spre solutii de rezolvare a acestora.



"Desi s-au luat anumite masuri, implementarea politicilor anticoruptie a avut un impact limitat", a reamintit Scheele. Principalul motiv: pentru prevenirea coruptiei este nevoie de o administratie publica solida si de un sistem judiciar puternic, insa in ambele domenii reforma este mult intarziata.



Nu este primul oficial european, si nici nu este prima data din partea ambasadorului Uniunii, cand coruptia este direct incriminata pentru dificultatile Romaniei in parcursul negocierilor. Despre coruptie, denuntata la modul imperativ, a vorbit si raportorul pentru Romania al Parlamentului European, baroneasa Emma Nicholson ca fiind principala problema a Romaniei. Despre coruptie, mai precis despre marea coruptie, a vorbit si comisarul pentru extindere al Comisiei Europene, Guenther Verheugen. El a crut Guvernului sa nu mai aduca in fata micii functionari prinsi cu ocaua mica, ci pe cei pe care i-a numit "pestii cei mari" . Indemnul a venit si din partea tuturor europarlamentarilor, de fapt, cata vreme eliminarea coruptiei, mai ales la nivel politic, este una dintre conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a fi posibila integrarea in 2007.



Jonathan Scheele a mentionat "golul constant" dintre legi si capacitatea adimistratiei publice de a le aplica.



Oficialul european a tinut sa dea o replica clara speculatiilor care au sugerat in ultima vreme ca Romania ar fi victima unor interese politicianiste din Parlamentul European, in perspectiva alegerilor.



"Nu este nici o conspiratie pentru a tine in mod nedrept Romania in afara Uniunii Europene. Intrebarea nu este daca Romania va adera, ci cand", a spus Jonathan Scheele.



Este o aluzie a sefului delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti la declaratiile venite din partea mai multor reprezentanti ai Puterii de la Bucuresti. De la presedintele Iliescu si primul ministru Nastase, la ministrul Integrarii, Alexandru Farcas, precum si alti reprezentanti ai PSD, cu totii au minimalizat acuzatiile venite de la Bruxelles. Au sugerat, mai ales liderii PSD, ca ar fi vorba despre o conspiratie sau o frustrare a europarlamntarilor de dreapta, care ar dori sa tina departe Romania de UE, fie pentru ca nu ar dori ca un partid de stanga sa-si atribuie succesul integrarii in UE, fie pentru ca ar dori ca Turcia sa avanseze pe lista de asteptare pentru inceperea negocierilor.



El spune ca, din punctul de vedere al Delegatiei Comisiei Europene, formularea din Raportul Parlamentului Europena privind "reorientarea strategiei de negociere cu Romania" trebuie inteleasa sub forma nevoii ca Romania insasi sa-si reorienteze propria strategie de aderare spre reforme de baza, care inca nu au fost incheiate.



"Romania trebuie sa faca schimbarile necesare, nu Comisia. In reforma administratiei publice, a sistemului juridic, a luptei contra coruptiei", a spus Scheele.



El a aratat ca Raportul Parlamentului European nu trebuie privit ca un obstacol in calea aderarii, ci ca pe un ghid de identificare a problemelor Romaniei.



Delegatia monitorizeaza foarte atent actiunile guvernului in contextul angajamentelor pe care si le-a luat cu termen de finalizare sfarsitul lunii iunie. "Daca problemele din Raport nu primesc raspunsurile necesare, inevitabil, raportul anual al Comisiei Europene va fi critic", a spus Jonathan Scheele.



Daca raportul din acest an este negativ, cand este programata incheierea negocierilor, sunt putine sanse ca Romania sa devina membru al Uniunii in 2007. Punctele nevralgice sunt absenta inca a statutului de economie functionala de piata, coruptia la nivel inalt, tratamentul inuman aplicat in timpul anchetelor de catre Politie, justitia politizata. In privinta justitiei, asa cum apare limpede si din declaratiile ambasadorului UE la Bucuresti, este nevoie de un set de legi (care din pacate nu sunt inca finalizate), dar si de semnale politice ca magistratii vor fi independenti. Toate acestea ar trebui solutionate intr-un timp record, de doar cateva luni, pna la finalizarea raportului de tara. Ele vor fi luate in considerare si in timpul negocierilor pe cele opt capitole care sunt inca deschise, si care ar trebuie sa se incheie inainte de expirarea mandatului actuali Comisii Europene, in toamna acestui an.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO