Prima pagina

Schiuri Salomon, made in Romania

05.01.2004, 00:00 305

Compania Salomon, cel mai mare producatori mondiali de articole pentru sporturile de iarna dupa cifra de afaceri, va transfera anul acesta o parte din productia sa de schiuri in Romania, potrivit reprezentantilor sucursalei Salomon Romania SRL.
Decizia face parte dintr-o strategie mai ampla a grupului de delocalizare a productiei in tarile cu costuri reduse ale fortei de munca.
Salomon este deja prezenta de mai bine de zece ani pe piata romaneasca, unde a incheiat parteneriate cu fabrici autohtone pentru productia in sistem lohn de echipamente de schi - clapari, patine si bocanci.
Grupul international activeaza in Romania prin intermediul firmei Salomon Romania SRL din Timisoara. "Productia de schiuri va incepe anul acesta", a confirmat si Virgil Pal, directorul Salomon Romania, fara a oferi detalii suplimentare.
Salomon Romania a realizat in 2002 o cifra de afaceri de 46,9 miliarde de lei (1,5 milioane de euro). Aceasta, este detinuta in proportie de 100% de Salomon Franta, care face parte grupul Adidas-Salomon AG.
Originara din Franta, firma Salomon produce anual 12 milioane de produse, din care 15% se realizeaza in uzinele proprii, iar restul de 85% prin subcontractari in Europa si Asia.
Romania este deja pentru Salomon regiunea cu cel mai mare volum al subcontractarilor, inaintea Chinei. In fabricile din Romania este realizata circa peste o treime din totalul productiei subcontractate, iar in China aproape 30%.
Decizia grupului de a transfera de anul acesta productia articolului principal - schiurile - in Romania ii nemultumeste pe salariatii francezi, se arata intra€“un articol din cotidianul francez Le Monde.
Salomon, care a fost achizitionata in 1997 de catre Adidas, are 2.800 de angajati la nivel mondial. In 2002, Salomon a realizat o cifra de afaceri globala de aproape 700 de milioane de euro.
Cei mai importanti concurenti ai marcii Salomon sunt companiile Rossignol din Franta, Atomic si Head, ambele din Austria.
Politica de delocalizare a productiei in zonele cu costuri reduse ale fortei de munca este cauzata de necesitatea reducerii costurilor generata de declinul pietei de profil in ultimii ani.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO