Prima pagina

Semnatura electronica a trecut de Camera

25.04.2001, 00:00 15



Camera Deputatilor a adoptat ieri prima lege din domeniul tehnologiei informatiilor: legea semnaturii electronice. Acest act normativ, esential pentru dezvoltarea noii economii in Romania, va fi trimis la Senat, urmand ca dupa adoptarea si de catre acest for, sa ia calea promulgarii de catre Presedintie.

Legea privind semnatura electronica stabileste regimul juridic al semnaturii electronice, al inscrisurilor in format electronic si furnizarea de servicii de certificare a semnaturilor electronice.

Potrivit proiectului, semnatura electronica identifica semnatarul unei scrisori sau al unei tranzanctii efectuate prin Internet. Certificatele de atestare a semnaturii sunt eliberate de furnizori de certificare, acreditati de Ministerul Comunicatiilor.

Certificatele de atestare vor putea fi eliberate de orice de furnizor de astfel de servicii, care nu trebuie supus nici unei autorizari prealabile, trebuind doar sa instiinteze autoritatea de reglementare in acest domeniu cu cel putin 30 de zile inainte de inceperea activitatii.

Proiectul de lege mai prevede si sanctiuni drastice pentru incalcarea, de catre furnizorii de servicii de certificare, a regulilor de stocare a datelor, pentru pierderile de date, pentru prejudicii create utilizatorilor de servicii de certificare sau pentru eliberarea de certificate incalcand conditiile legii.

Pentru aceste incalcari ale legii se prevad amenzi intre 10 si 250 de milioane de lei. Aceste noi reglemenari sunt in conformitate cu cerintele UE si vor duce la eliminarea fraudelor prin intermediul Internetului, documentele in format electronic putand deveni, prin adoptarea acestei legi, probe in instantele juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO