Prima pagina

Sindicatele se opun cotei unice pe venit

24.09.2003, 00:00 14



Sindicatele se impotrivesc reformarii sistemului fiscal prin introducerea cotei unice de impozit pe venitul persoanelor fizice. Si astfel, o masura cu caracter liberal propusa de un guvern social democrat ar putea esua din cauza presiunilor sindicale.



Ultima runda de discutii care a avut loc ieri la ministerul finantelor s-a incheiat cu un esec: Blocul National Sindical si Cartelul Alfa nu sunt de acord cu cota unica. Singurii care s-au lasat convinsi de avantajele pe care le-ar aduce noul sistem au fost reprezentantii confederatiilor Modern si CNSLR Fratia.



In schimb, desi sustin in principiu initiativa Finantelor, reprezentantii patronatelor, participanti la discutii, pun o conditie imposibil de acceptat: mentinerea sistemului de deduceri utilizat in prezent in regimul de impozitare pentru venitul global.



Introducerea cotei unice ar insemna eliminarea stimulentelor de care ar fi beneficiat anumite domenii de afaceri - constructii, consultanta fiscala, asigurari - in cazul introduceri schemei de deduceri pe mai multe categorii de cheltuieli, conform variantei initiale a Codului Fiscal. De asemenea, ar aduce o intarire a controalelor fiscale, pentru asigurarea veniturilor la buget si aducerea la lumina a unei parti din ce in ce mai mari din economia care evita impozitele.



Atat reprezentantii sindicatelor cat si cei ai Finantelor au hotarat ca nu mai are rost continuarea discutiilor, avand in vedere ca acestea nu avanseaza spre consens. "Ei isi mentin pozitia, noi pe a noastra", spune Maria Manolescu, secretar de stat in ministerul finantelor responsabil cu politica fiscala.



In aceste conditii, discutiile se muta exclusiv la nivelul PSD, intre adeptii cotei unice si cei ai curentului "echitatii sociale" promovat de presedintele Iliescu.



Cu sau fara cota unica, proiectul Legii Codului Fiscal ar putea intra in dezbaterea Guvernului in sedinta de saptamana viitoare.



La sfarsitul saptamanii trecute, premierul a afirmat ca decizia introducerii cotei unice trebuie sa aiba o sustinere publica larga, inclusiv din partea sindicatelor. Opozitia declarata a acestora ar putea acum bloca, inca o data, o masura de reforma care sa inlocuiasca un sistem greoi, dominat de o birocratie costisitoare, cu unul simplu si clar, mai usor de aplicat si respectat.



"Sindicatele si-au mentinut pozitia exprimata inca din luna martie a acestui an, cand au cerut Guvernului sa diminueze atat cotele minimale de impozit pe venit de 18%, cat si pe cele maximale, de 40%, chiar pana la 25%. Cred ca aceasta problema ar fi fost rezolvata, in fond, prin cota unica de 23%", a declarat Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor.



In ceea ce priveste patronatele, Manolescu a afirmat ca sustinerea pentru cota unica este aproape unanima, insa angajatorii au solicitat mentinerea sistemului de deduceri utilizat in prezent in regimul de impozitare pentru venitul global. Ei au sustinut ca aceste masuri combinate ar incuraja consumul populatiei.



"Pastrarea deducerilor economice, din sistemul de globalizare, ar insemna mentinerea, atat la nivelul Ministerului Finantelor cat si la nivelul firmelor, a unui aparat care sa gestioneze impozitul pe venitul global, astfel ca nu ar mai fi atins scopul de simplificare a procedurilor", a spus Manolescu.



Secretarul de stat a mai aratat ca in zilele urmatoare discutiile vor continua cu reprezentantii societatii civile, astfel incat o decizie privind introducerea cotei unice ar putea fi adoptata la inceputul saptamanii viitoare.



Prin purtatorul sau de cuvant, presedintele Ion Iliescu s-a pronuntat luni pentru consultarea sindicatelor si patronatelor inaintea introducerii cotei unice de impozitare a veniturilor, precum si pentru analizarea efectelor de catre specialisti, in vederea identificarii celor mai bune solutii de aplicare.



Premierul Adrian Nastase a declarat ca, teoretic, este de acord cu sistemul de impozitare progresiv, insa actuala modalitate de impozitare trebuie imbunatatita, intrucat nu s-a dovedit din punct de vedere practic foarte eficienta.



La randul sau, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a aratat ca nu exista un model unic in privinta impozitarii in Uniunea Europeana, principiul fiind ca sistemul de impozitare trebuie sa ofere un echilibru intre nevoia de investitii publice si mentinerea unui spirit antreprenorial. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO