Prima pagina

Sindicatele si Guvernul au batut in sfarsit palma la salarii

28.06.2000, 00:00 13



Guvernul a cedat ieri, dupa mai mult de o saptamana de negocieri zilnice, in fata cererilor marilor confederatii sindicale de modificare a Ordonantei 58, in sensul ca vor fi garantate contractele colective de munca semnate inainte de aparitia actului normativ.

La aceasta ultima runda de negocieri, liderii sindicali au convenit cu ministrul de stat Mircea Ciumara adaugarea unui paragraf la ordonanta, cu urmatorul text: "Pentru contractele in vigoare, partile semnatare vor analiza oportunitatea modificarii clauzelor", a declarat Ziarului Financiar liderul CNSLR-"Fratia" Pavel Todoran. El s-a declarat multumit de aceasta precizare si a adaugat ca modificarile vor intra pe ordinea de zi a sedintei de azi a Executivului.

ai presedintele Cartelului Alfa Bogdan Hossu ne-a declarat ca "formularea este multumitoare", eliminandu-se astfel "imixtiunea Guvernului in contractele negociate la nivel de intreprindere". El a precizat ca sindicatele au mai obtinut o victorie, si anume faptul ca fondul de salarii al unei intreprinderi nu va mai fi obligatoriu diminuat in cazul in care se fac disponibilizari. Acest fond va putea creste si o data cu el si salariile individuale daca va creste productivitatea muncii.

Liderul BNS Dumitru Costin s-a declarat si el satisfacut de aceste modificari de ultima ora, cu toate ca a criticat vehement Guvernul ca nu ia masuri care pot duce intr-adevar la reducerea arieratelor.

"Se evita responsabilizarea unor membri ai Guvernului care aveau obligatia sa incheie contracte de administrare la companiile si societatile nationale", a spus Costin.

In replica, ministrul Ciumara a precizat ca in sedinta de Guvern de azi vor mai fi luate unele masuri pentru reducerea arieratelor, recunoscand ca "punerea in aplicare numai a Ordonantei 58 este insuficienta". El nu a specificat insa care vor fi aceste masuri.

Ordonanta a fost contestata inca de la adoptarea ei, atat in justitie cat si printr-o plangere adresata Organizatiei Internationale a Muncii. Liderii sindicali sustineau ca nu-si va atinge scopul, ci doar va arunca asupra salariatului de rand vina pentru incapacitatea directorilor de a recupera arieratele.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO