Prima pagina

Solectron va angaja 800 de oameni in trei luni

Solectron va angaja 800 de oameni in trei luni

Fabrice Gomez, general manager al Solectron Romania: Timisoara are o importanta strategica in cadrul operatiunilor Solectron la nivel global.

25.10.2006, 18:43 53

Fabrica din Timisoara a producatorului american de echipamente electronice si subansambluri isi va mari cu mai mult de 800 de persoane numarul angajatilor in urmatoarele trei luni.
"Timisoara are o importanta strategica in cadrul operatiunilor Solectron la nivel global", a declarat Fabrice Gomez, general manager al fabricii din Romania, care numara acum 2.400 de angajati permanenti si 800 de angajati cu contract temporar.
Reprezentantul companiei afirma ca 35% din productia de echipamente la nivel european se realizeaza in Timisoara. Veniturile europene corespunzatoare anului fiscal 2006 (incheiat la 31 august) au ajuns la 1,5 miliarde de dolari (1,2 mld. euro), iar Timisoara genereaza "mai mult de 20%, undeva proportional cu nivelul de productie", a declarat Fabrice Gomez, evitand sa inainteze o cifra exacta.
Conform Ministerului Finantelor, Solectron a avut in 2005 venituri totale de 107 milioane de euro. Pentru anul fiscal care urmeaza, compania isi va dubla veniturile in Romania, a mai spus Gomez.
Cererea de noi angajati a aparut ca urmare a cresterii comenzilor din partea celor 14 companii cliente, dar in principal semnarii unui contract in aceasta vara cu un client din industria telecomunicatiilor care si-a transferat productia din Asia la Timisoara. "Termenul de livrare in Europa pentru clientul acesta trebuia sa fie de 5 zile, iar transportul unor centrale telecom mari din Asia cu avionul adauga foarte mult la costuri", a explicat Gomez decizia clientului telecom, a carui identitate nu a dorit sa o dezvaluie.
Solectron este la nivel global una dintre cele mai mari companii care dezvolta produse pe propriile linii de asamblare pentru companii din domeniul electronicelor, centralelor telefonice, industria medicala sau a calculatoarelor. Practic, procesul de productie este de multe ori externalizat integral catre Solectron, compania client venind doar cu sigla de pe produsul final.
"Exista foarte multa strictete in contractele cu clientii nostri care nu ne dau voie sa le publicam numele. Asta pentru ca uneori produse aproape identice din punct de vedere tehnic dezvoltate de noi sunt vandute sub branduri diferite si companiile si-ar pierde elementul de diferentiere", a declarat pentru ZF Richard Leslie, HR business partner, EMEA Operations.
La nivel global, Solectron are trei linii de business, design si dezvoltare de produse, fabricarea produselor electronice si service post-vanzare. "Pana anul trecut, la Timisoara aveam doar linii de asamblare pentru productie, dar acum avem un departament de cercetare de 50 de ingineri, care fac design de produse pentru clientii nostri", a declarat Fabrice Gomez.
Solectron a deschis fabrica din Romania in 1998 cu o investitie de 150 de milioane de euro si primele produse fabricate aici au fost telefoanele mobile. "Acum nu mai producem telefoane mobile si imi pare bine pentru ca erau multe modele si cererile fluctuau foarte mult", spune Gomez. Din cauza cererilor fluctuante, acum doi ani compania a fost nevoita sa isi reduca personalul cu aproximativ 800 de persoane. "Acum ne concentram pe echipamente complexe de telecomunicatii, pentru industria medicala si componente electrice pentru industria auto, unde exista cereri mult mai stabile", a declarat Fabrice Gomez.
In acest moment, fluctuatia medie a personalului este de 2%. Totodata, fabrica din Timisoara are si cel mai mare centru de training din Europa. "Incercam sa specializam oamenii pe mai multe domenii, ca sa putem trece cu usurinta de la o linie de asambare la o alta" a declarat Octavian Belu, director in cadrul Solectron, adaugand ca in prezent 75% din personalul angajat are cel putin 4 specializari. In fabrica din Timisoara se lucreaza in 4 schimburi, sapte zile pe saptamana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO