Prima pagina

Sorin Ovidiu Vantu a fost condamnat la doi ani de inchisoare

Sorin Ovidiu Vantu a fost condamnat la doi ani de inchisoare

In boxa

19.01.2007, 19:32 56

Instanta Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti l-a condamnat ieri pe Sorin Ovidiu Vantu (foto) la doi ani de inchisoare si la plata a 150.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat in dosarul privind constituirea Bancii de Investitii si Dezvoltare (BID), banca lichidata de Vantu in 2002.
Instanta a constatat ca infractiunea de fals in declaratii s-a prescris, condamnandu-l pe Vantu pentru uz de fals, la doi ani de inchisoare in regim de detentie. De asemenea, instanta a dispus anularea tuturor actelor considerate false in constituirea BID si care ar fi avut efecte juridice, precum si plata a 150.000 de lei cheltuieli judiciare catre stat.
Sentinta poate fi atacata cu apel in termen de zece zile.
In 10 ianuarie, instanta hotarase schimbarea incadrarii juridice a faptelor comise de Vantu, scotand acuzatia de forma continuata a infractiunilor de fals in declaratii si uz de fals in declaratii. Dosarul s-a reintors la Judecatoria sectorului 1 dupa ce, incepand din luna septembrie a anului trecut, a trecut pe la mai multe instante, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie, din cauza invocarii unei exceptii de neconstitutionalitate, ridicata de avocatii omului de afaceri.
In dosarul BID, Sorin Ovidiu Vantu fusese acuzat de fals in declaratii si uz de fals intrucat, pentru a dobandi calitatea de actionar majoritar, in momentul constituirii bancii, ar fi declarat in fals ca sumele aduse drept aport la capitalul social sunt venituri personale si nu credit, contrar prevederilor Legii 58/1998 privind activitatea bancara.
Potrivit anchetatorilor, Vantu ar fi declarat ca va contribui cu banii lui la capitalul acestei banci, dar ar fi folosit sume pe care i le-ar fi pus la dispozitie Nicolae Popa.
In cadrul audierii sale in acest proces, Vantu a declarat ca nu s-a preocupat foarte tare de modul in care a fost depusa documentatia pentru infiintarea acestei banci. Omul de afaceri sustinea ca, pentru el, cei 10 milioane de dolari investiti in BID reprezentau o suma mult prea mica, in contextul in care avea o cifra de afaceri de doua miliarde de dolari.
Presedintele BID la vremea respectiva a fost Nicolae Vacaroiu, actualul presedinte al Senatului, iar prim-vicepresedinte a fost Florin Georgescu, actualul prim-viceguvernator al Bancii Nationale. Dupa izbucnirea scandalului cu falimentul de la Banca Romana de Scont, o alta institutiue ce avea legaturi cu Vantu prin firma Gelsor, cei doi si-au dat demisia de la BID.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO