Prima pagina

Spalare de bani pe ruta Bucuresti-Paris si retur?

04.05.2000, 00:00 17



Cotidianul francez "Le Parisien" a dezvaluit, in editia de ieri, un caz grav de spalare de bani care pare sa aiba implicatii pe scena politica romaneasca, suma vehiculata fiind de 70 de milioane de franci francezi (10,6 milioane de euro). Potrivit sursei citate, autoritatile franceze ancheteaza un dosar deschis in toamna anului trecut, prin alertarea oficiala a Tracfin - organism insarcinat cu supravegherea miscarilor suspecte de fonduri. Tracfin a fost sesizat printr-o scrisoare anonima asupra cazului unui cetatean roman, stabilit in Franta de circa 20 de ani, care foloseste holdingul din Franta - administrat de sotia sa - pentru a scoate bani in contul unor oameni politici romani.

Judecatorul francez Henri Pons, care se ocupa de acest caz, banuieste ca responsabili politici romani au utilizat serviciile firmei respective pentru a deturna fonduri de stat si pentru a spala bani in Europa.

Magistrat in cadrul Palatului de Justitie din Paris, Pons a sosit ieri, la Bucuresti, pentru a face unele verificari, relateaza cotidianul citat.

Parchetul General de la Bucuresti a confirmat ca acest caz este cercetat si de procurorii romani, fara a da insa mai multe amanunte. "Judecatorii de instructie francezi sunt in tara de doua zile pentru a descoperi persoanele de legatura din Romania implicate in acest caz", a declarat "Ziarului Financiar" procurorul Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al Parchetului. El a adaugat ca in urmatoarele zile Parchetul General va face publice si alte detalii despre aceasta afacere.

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, omul de afaceri roman vizat este Adrian Costea, cel care s-a implicat si in editarea, in Franta, a albumului foto "Eterna si Fascinanta Romanie", precum si in cazul in care Razvan Temesan a fost arestat, in 18 mai 1999, de Parchetul Curtii de Apel Constanta, pentru ca a aprobat deschiderea unui acreditiv de 5,5 milioane de dolari in favoarea societatii AgroHolding din Bucuresti pentru importul a 30.000 de tone de motorina din Franta.

Dupa ce Tracfin a sesizat justitia, judecatorul Henri Pons, specializat in probleme economice, a urmarit miscarile financiare dintre societatea franceza si Romania. "Aceasta societate primeste comisioane in cadrul unor contracte in domeniul petrolier", afirma unul dintre anchetatori, citat de "Le Parisien". "Trebuie sa verificam daca aceste livrari de petrol au avut loc sau este vorba despre o acoperire pentru scoaterea ilegala a unor fonduri publice din Romania", a adaugat sursa citata.

Totalul comisioanelor recuperate la Paris in urma unor contracte publice din Romania se cifreaza la circa 70 de milioane de franci.

"Trebuie sa fim prudenti in acest dosar spinos", afirma un anchetator citat de "Le Parisien". Cotidianul comenteaza, de altfel, faptul ca in Romania se desfasoara campania prezidentiala, nefiind imposibil ca, prin acest caz, sa fie destabilizata pozitia vreunui candidat sau sa fie reglate conturi in cadrul actualului guvern.

La sfarsitul anului trecut, Pons l-a inculpat pe omul de afaceri roman pentru implicare intr-un caz grav de spalare de bani si l-a incarcerat pentru cateva saptamani. Avocatul acestuia, Michel Konitz, refuza sa faca orice comentariu, iar clientul sau a afirmat, in fata judecatorului, ca toate comisioanele sunt reale si corespund prestatiilor sale. El neaga categoric acuzatia de spalare de fonduri in beneficiul unor oameni politici romani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO