Prima pagina

Sperantele de pace din Orientul Mijlociu sunt puse in pericol de violente

21.06.2001, 00:00 9



Ministrul israelian de externe se va intalni cu liderul palestinian Yasser Arafat "pentru a consolida si a facilita aplicarea incetarii focului", a anuntat secretarul general ONU, Kofi Annan.

"In prezent, singurul contact dintre parti era la nivel de oficiali militari si de securitate, dar eu nu am vazut nici un armistitiu incheiat si aplicat fara implicare politica", a declarat Annan, explicand ca el este cel care a insistat pentru intalnirea Peres-Arafat. Nici Israelul si nici Autoritatea Palestiniana nu au confirmat inca intalnirea, potrivit CNN.

Intre timp, cabinetul israelian de securitate s-a reunit la Ierusalim pentru a decide daca va continua respectarea incetarii focului mediata saptamana trecuta de Statele Unite, relateaza BBC.

Postul national de radio din Israel afirma ca oficialii statului evreu considera ca palestinianeii nu respecta termenii acordului de incetare a focului negociat de directorul CIA, George Tenet.

Totusi, pozitia israeliana nu va suferi nici o modificare majora inainte de intalnirea pe care premierul Ariel Sharon urmeaza sa o aiba saptamana viitoare cu presedintele american George W. Bush, la Washington.

Fragilul armistitiu mediat de Tenet a fost acceptat aproape fortat de cele doua parti, care in acest moment trebuie sa elaboreze un plan pentru o incetare a focului timp de sase saptamani, dupa care negocierile de pace sa fie reluate.

Annan declara ca Sharon se opune oricaror negocieri inainte de oprirea violentelor, dar a fost de acord cu initierea unor contacte politice intre Peres si Arafat.

Secretarul general ONU i-a spus premierului israelian ca este putin probabil sa se inregistreze o incetare totala a violentelor si de aceea este necesar sa se inceapa negocierile daca armistitiul este respectat in principiu.

Insa presedintele Parlamentului israelian, Avraham Burg, aflat in vizita in SUA, a declarat ca serviciile de informatii ale armatei au ajuns la concluzia ca incetarea focului nu este deloc respectata.

"Desi politica guvernului nostru este de a manifesta retinere in ceea ce priveste folosirea fortei, toata lumea intelege ca exista limite, mai ales atunci cand palestinienii nu-si tin promisiunile", a declarat Burg dupa intalnirea avuta cu secretarul american de stat Colin Powell.

De cealalta parte, Arafat a dat vina pe colonistii evrei pentru violente, dar a promis ca va face eforturi pentru a tine situatia sub control. In plus, palestinienii afirma ca Israelul mentine blocadele asupra teritoriilor palestiniene, incalcand astfel termenii acordului de incetare a focului.

Marti, cinci mortiere au explodat langa o colonie evreiasca din Fasia Gaza, la doar o zi dupa ce doi israelieni si doi palestinieni fusesera ucisi in urma unor violente care au ridicat la opt numarul victimelor inregistrate de la intrarea in vigoare a incetarii focului.

Unii palestinieni spun chiar ca incetarea focului nu se aplica si colonistilor. "Am spus de la inceput ca nu va fi nici un armistitiu pentru colonisti", a declarat Ziad Abu-Ain, unul dintre liderii gruparii Fatah, loiala lui Yasser Arafat. Fatah a revendicat atacurile de luni in care au fost ucisi doi colonisti evrei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO