Prima pagina

Statul a cheltuit in sapte luni pentru investitii 3,2 mld. euro, iar pentru salarii 5,5 mld. euro

Statul a cheltuit in sapte luni pentru investitii 3,2 mld. euro, iar pentru salarii 5,5 mld. euro

Click pentru imaginea intreaga

09.09.2008, 23:29 14

O crestere importanta au inregistrat si cheltuielile de personal care au urcat cu 34%, pana la aproape 20 mld. lei (5,5 mld. euro). Sumele alocate pentru investitii au avut o evolutie oarecum liniara, echilibrata, in acest an spre deosebire de anii precedenti, cand cea mai mare parte a fondurilor erau cheltuite de ministere spre finele anului, apropierea alegerilor determinand autoritatile si Guvernul sa faca investitii.
Cu toate acestea, ramane de vazut daca autoritatile locale nu vor cheltui si in 2008 sume importante spre sfarsitul anului, un comportament de acest gen nefiind de dorit, pentru ca ar pune presiune pe deficitul bugetar.
O parte dintre cheltuieli au fost directionate pentru proiecte de infrastructura, Compania Nationala Autostrazi si Drumuri Nationale inregistrand in primele sapte luni un deficit de 472,8 milioane de lei, usor peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, de 455,7 milioane de lei.
Cheltuielile de personal, care includ si salariile bugetarilor, au consemnat o crestere de 34%, fata de perioada ianuarie - iulie 2007, ajungand la 19,9 mld. lei. A doua luna a verii a adus in buzunarul romanilor un castig salarial mediu net de 1.308 lei (circa 366 de euro), in crestere cu aproape 26% fata de luna iulie a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Calculata in euro, cresterea este de numai 10% din cauza aprecierii leului in raport cu euro.
In ceea ce priveste cheltuiele pentru bunuri si servicii, datele Finantelor arata o majorare mai consistenta, de 40%, sumele alocate pentru aceasta destinatie totalizand dupa sapte luni 17,6 mld. lei.
Pe partea de venituri, o crestere semnificativa a fost raportata la nivelul TVA, sumele colectate din aceasta taxa urcand cu 54%, la 24,3 mld. lei, evolutie explicabila in principal pe fondul cresterii consumului.
Incasarile din impozitul pe profit au insumat in perioada ianuarie-iulie 9,4 miliarde de lei, in crestere cu 31,3% fata de nivelul din perioada similara a anului trecut, iar ritmul de crestere a sumelor provenite din impozitarea salariilor si veniturilor a fost de 35,5%, la 10,3 miliarde de lei.
Contributiile de asigurari sociale, cea mai importanta resursa a bugetului general, au ajuns dupa sapte luni la 27,5 mld. lei, cu 27,5% peste nivelul din aceeasi perioada a anului precedent, aceasta majorare facand posibila majorarea pensiilor cu 20% din noiembrie si nu din ianuarie, cum era stabilit initial.
Bugetul asigurarilor sociale de stat avea, dupa primele sapte luni, un excedent de 600,2 mil. lei, surplusul la fondul national unic de asigurari sociale de sanatate fiind de 986,4 mil. lei. La bugetul asigurarilor pentru somaj s-a inregistrat un excedent de 375,6 mil. lei.
La nivelul bugetului general consolidat, veniturile au urcat cu 35,7%, la 96,2 mld. lei, ponderea acestora in PIB depasind nivelul de 20%. Cheltuielile totale au inregistrat o crestere accelerata, de 43,9%, la 99,3 mld. lei. Deficitul bugetului general dupa sapte luni a fost de 0,64%.
In luna iulie, Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetara din acest an, iar deficitul bugetului general consolidat pentru 2008 a fost majorat cu 842 mil. lei, dar a ramas la nivelul de 2,3% din PIB, in conditiile revizuirii in sus a Produsului Intern Brut, de la 440 mld. lei la 475 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO