Prima pagina

SUA expulzeaza 50 de diplomati rusi

23.03.2001, 00:00 21



Statele Unite au anuntat expulzarea a aproape 50 de diplomati rusi suspectati de spionaj, sase dintre acestia parasind deja teritoriul american. Aceasta este prima expulzare de asemenea amploare de la prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991.

Moscova a reactionat cu furie fata de decizia SUA, considerata de oficialii rusi drept "un act extrem de neprietenos", si a promis ca va trece la represalii.

Actiunea Washingtonului reprezinta cea mai mare expulzare diplomatica de la cea ordonata de Ronald Reagan in 1986, cand 80 de diplomati sovietici au fost obligati sa paraseasca SUA, relateaza CNN.

Consilierul pentru politica externa al presedintelui Vladimir Putin, Serghei Prihodko, a descris masura luata de SUA drept "o intoarcere la era razboiului rece".

Secretarul american de Stat, Colin Powell, l-a convocat pe ambasadorul rus Iuri Usakov pentru a-l informa despre decizia in legatura cu cei sase diplomati si cu planul de a expulza alti peste 40 de diplomati rusi.

Cei sase reprezentanti rusi expulzati deja lucrau la ambasada rusa din Washington si au fost acuzati ca tineau legatura cu fostul agent FBI Richard Hanssen, acuzat de spionaj in favoarea Moscovei.

Ei urmau sa fie declarati ieri persona non grata, ceea ce inseamna ca nu se vor mai putea intoarce niciodata in Statele Unite.

Cei sase au fost acuzati ca erau agenti secreti rusi care colectau diversele documente secrete pe care Hanssen le plasa in locuri dinainte stabilite in mai multe parcuri din zona Washingtonului.

Hanssen este acuzat ca a lucrat pentru Moscova in ultimii 15 ani, oferind informatii secrete guvernului sovietic si apoi celui rus si primind in schimb circa 1,4 milioane de dolari in bani si diamante.

Ambasadorul american la Moscova, James Collins, a avut ieri convorbiri la Ministerul rus de Externe, dar a refuzat sa faca orice comentarii, afirmand ca acestea vor veni de la Washington.

Ambasada americana a insistat ca James Collins a participat la o intanire programata dinainte, fara nici o legatura cu scandalul de spionaj.

Unii analisti considera ca scandalul de spionaj ar putea reprezenta o metoda a presedintelui american George W. Bush de a-si demonstra intentia clara de a trata relatiile cu Rusia intr-un mod total diferit de predecesorul sau.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO