Prima pagina

Submarinul Kursk, complet inundat, nici un marinar in viata

22.08.2000, 00:00 32



Rusia si Norvegia au anuntat ieri ca nici unul din cei 118 membri ai echipajului de pe submarinul Kursk, esuat de peste o saptamana pe fundul Marii Barents, nu se mai afla in viata, vasul fiind complet inundat.

"Cele mai sumbre temeri au fost confirmate. Toate sectiunile submarinului sunt complet inundate si nici macar un membru al echipajului nu se mai afla in viata", a declarat seful Statului Major al Flotei Nordului, viceamiralul Mihail Motak, citat de Reuters.

Surse militare ruse, citate de agentia Interfax, au afirmat ieri ca la 330 de metri de Kursk au fost descoperite fragmente ce par sa provina de la o rampa a unui submarin strain, probabil britanic.

Ministerul britanic al Apararii a dezmintit categoric insa informatiilr, cerand Moscovei dovezi in acest sens.

Potrivit unui sondaj de opinie telefonic realizat de agentia Romir week-end-ul trecut, circa doua treimi dintre moscoviti (71%) condamna refuzul initial al autoritatilor ruse de a accepta ajutor strain pentru salvarea echipajului de pe Kursk.

Deznodamantul tragic al accidentului creeaza presedintelui Vladimir Putin o imagine proasta atat in tara, cat si in strainatate.

In Rusia, pasivitatea si lipsa de transparenta din timpul crizei submarinului ar putea sa duca la scaderea popularitatii lui si sa-i submineze imaginea de lider dur, de actiune, in vreme ce in strainatate, dezastrul din Marea Barents scoate in evidenta lipsa de siguranta a arsenalului militar rus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO