Prima pagina

Sugestii contra voturi la Buget

26.03.2001, 00:00 11



Proiectul de buget va fi trimis astazi la Parlament pentru a intra in dezbaterile si votul comisiilor de specialitate in cel mai scurt timp. Proiectul ar urma sa fie supus discutiilor plenului reunit in aproximativ zece zile, astfel la inceputul sarbatorilor de Paste dezbaterile sa fie finalizate si bugetul aprobat.

Premierul Adrian Nastase a prezentat deja partidelor parlamentare proiectul si a acceptat unele sugestii in schimbul sprijinului pentru votarea lui.

Daca din partea PDSR nu vor exista surprize, Opozitia mai are insa destule obiectii fata de proiect. PD a anuntat deja ca va vota impotriva. Presedintele PD Petre Roman, motiveaza ca proiectul de buget nu ofera solutii nici pentru populatia saraca nici pentru dezvoltarea economica.

PNL prin vocea fostului prim ministru Theodor Solojan a criticat la randu sau constructia bugetului care prevede ca 65% din deficitul bugetar sa fie finantat de pe piata externa. Stolojan spune ca o astfel de solutie presupune costuri foarte mari care vor accentua presiunea inflationista.

Conducerea PNL nu a stabilit inca daca va vota pentru sau impotriva dar unii dintre parlamentarii partidului au anuntat ca nu vor vota proiectului pe motiv rata inflatiei prognozata de Guvern este "iluzorie" (n. r. - 25%).

Deputatul PNL Puiu Hasotti spune ca PDSR nu are nevoie de sprijinul liberalilor intrucat beneficiaza de sustinerea PRM "In comisiile de specialitate ale Parlamentului se constata o perfecta colaborare intre PDSR si PRM", spune Hasotti.

De alfel, PRM este singurul partid care, deocamdata, nu a criticat proiectul. Chiar daca, la sfarsitul saptamanii liderul PRM Corneliu Vadim Tudor anuntase ruperea relatiilor cu Adrian Nastase el a revenit intre timp asupra deciziei si mai mult ca sigur PRM va fi alarui de PDSR in timpul votului.

Nici UDMR nu are obiectii serioase si va vota proiectul, potrivit deputatului Uniunii Raduly Robert.

Guvernul a aprobat vineri intr-o sedinta extraordinara proiectul bugetului de stat. Guvernul is propune cresterea gradului de fiscalitate, exprimat ca raport intre veniturile fiscale incasate si produsul intern brut la, 30,9% fata de 29,4% obtinut in anul 2000. Acest lucru se va realiza prin masuri de imbunatatire a gradului de colectare a obligatiilor curente si restante.

Principalele masuri avute in vedere sunt: intensificarea controlului fiscal la marii contribuabili la care se inregistreaza cel mai mare volum al arietatelor, extinderea masurilor de executare silita, concentrarea activitatii de executare imobiliara la nivelul organului fiscal teritorial judetean, urmarirea respectarii graficilor de plata in cazul debitorilor care au beneficiat de esalonarea la plata a datoriilor, etc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO