Prima pagina

Tehnofrig Cluj: Vicepremierul Copos s-a implicat personal in negocierile pentru preluarea Hilton

06.02.2006, 20:37 39

Tehnofrig Cluj, care isi disputa un pachet de actiuni la hotelul Hilton cu George Copos, sustine ca vicepremierul s-a implicat personal in aceasta afacere.

Vicepremierul afirma in declaratia de interese ca nu are calitate de membru in organul de conducere al niciunei societati comerciale, ci este doar actionar.

"La intalnirile dintre reprezentantii firmei noastre si cei ai societatilor din grupul Ana a participat personal ca factor de decizie domnul Gheorghe Copos. De asemenea, a participat la negocierile de achizitie a pachetului majoritar de actiuni de la grupul Vivendi, care au avut loc atat la Bucuresti, cat si la Paris. De aceea, afirmatia domnului Copos ca nu ar fi fost implicat in aceasta tranzactie este un neadevar flagrant", spune Dan Bobis, presedintele Consiliului de Administratie al Tehnofrig. El a adaugat ca cele doua parti au incheiat un contract de asociere pentru preluarea in comun a pachetului majoritar de actiuni al Athenee Phenix Group (APG) - care detine Hilton - pe care Copos nu l-a respectat.

"Dupa finalizarea achizitiei pachetului majoritar de actiuni, respectiv iunie 2005, domnul Copos a refuzat in permanenta sa respecte contractul de asociere. Noi am depus nenumarate diligente si a avut loc o serie nesfarsita de intalniri in perioada iulie-septembrie 2005 cu scopul de a reglementa situatia in spiritul contractului existent, dar nu s-a reusit acest lucru", sustine Bobis.

El a respins si afirmatiile vicepremierului potrivit carora Tehnofrig a iesit din afacere pentru ca nu a venit cu banii.

"Asertiunea domnului Copos conform careia noi nu ''am venit cu banii'' este contrazisa de documente. Astfel, pentru plata actiunilor am prezentat o scrisoare de garantie bancara in valoare de 9,3 mil. euro emisa de catre Alpha Bank Romania, care acopera in intregime valoarea actiunilor cuvenite noua".

Copos a declarat ca a asteptat pana in ultimul moment ca Tehnofrig sa vina cu banii. "Mai aveam 48 de ore pana la expirarea termenului pana la care ar fi trebuit sa depunem banii - 23 mil. euro -, iar ei nu au venit cu scrisoarea de garantie".

El a adaugat ca, dupa ce a finalizat tranzactia, a incheiat un nou contract cu Tehnofrig in care era stipulat un nou termen pana la care firma clujeana trebuia sa plateasca partea sa de actiuni, dar nici de data aceasta termenul nu a fost respectat.

Tehnofrig este controlata de un grup de oameni de afaceri din Cluj: Dorel Goia - 27%, Horia Ciorcila - 19%, Simona Ciorcila - 8%, Turcu Iacob - 18%, Turcu Sorinel - 8%, restul actiunilor fiind in posesia altor actionari.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO