Prima pagina

Tender s-a plasat strategic in business-ul cu neutroni

13.12.2002, 00:00 134

Mai intai, Nuclearmontaj. Apoi FECNE. Astazi, Vulcan. Toate incluse in grupul Tender. Toate avand ca obiect de activitate furnizarea de servicii sau de echipamente pentru Centrala de la Cernavoda. Care tocmai a primit o finantare de 430 mil. euro pentru finalizarea reactorului nr.2. Cine spunea ca sahul se joaca numai pe tabla?
Grupul Tender va semna astazi cu Agentia pentru Privatizare preluarea Vulcan Bucuresti, care produce din 1984 incoace componente pentru Centrala de la Cernavoda. O alta firma de profil, FECNE - Fabrica de Echipamente pentru Centrale Nucleare, a fost preluata la inceputul acestui an de Nuclearmontaj de la norvegienii de la Kvaerner, care detin IMGB. Nuclearmontaj, intrata in grupul Tender in 2000, este si ea implicata in montarea echipamentelor de la Cernavoda inca de la inceperea lucrarilor. "Bineinteles ca nu am cumparat la intamplare. Ma intereseaza sa fie activitati complementare. Daca ne ocupam de montajul echipamentelor de la Cernavoda era normal sa incercam sa le si producem. Noi stim cerintele. E mai bine sa fie o activitate integrata", explica Ovidiu Tender, fondatorul si patronul grupului.
Tender SA, infiintata in 1991, a cumparat de la stat sau a infiintat rand pe rand firme cu activitati in prospectiuni geologice, prestari servicii pentru companii de foraj petrolier, constructii, agricultura, media si IT. Anul acesta a intrat si in asigurari, unde a cumparat printr-o miscare suprinzatoare 49% din capitalul Ardaf. Cele mai cunoscute societati din holding sunt Nuclearmontaj (la randul sau cu 14 filiale), Prospectiuni SA (cercetare geologica si geofizica) si Atlas G.I.P.S.A. (industria petroliera).
Constructia rectorului 2 de la Cernavoda a fost fixata ca prioritate in programul guvernului Nastase, iar in martie 2001 au reinceput lucrarile, cu finantare romaneasca. Dar banii seriosi de-abia acum vin: Nuclearelectrica, Atomic Energy of Canada Ltd. (AECL Canada) si Ansaldo Italia au semnat marti contractul comercial pentru finalizarea lucrarilor si punerea in functiune a Unitatii 2. Imprumutul de 430 de mil. euro, acordat pe 19 ani,  provine de la  un consortiu alcatuit de Societe Generale (cu o contributie de 350 mil. euro), BRD-SocGen si Credit Lyonnais. Presedintele BRD-SocGen, Bogdan Baltazar, a facut un lobby serios pentru acest proiect.
Costul total al lucrarilor care mai sunt de realizat este estimat la 689 mil. $, iar cea mai mare parte a banilor vor fi platiti pentru echipamentele din import de la AECL(Canada), General Electric (SUA), Ansaldo (Italia), Nexans si Alstom (Franta).
Insa in afacere s-au instalat bine si romanii, mai ales ca proiectul de la Cernavoda a fost gandit in anii '80 astfel incat cea mai mare parte a echipamentelor sa fie produse in tara. Ca urmare, intreprinderile care au fost implicate atunci in constructia centralei, ca Romag, Nuclearmontaj sau Vulcan sunt acum castigatoare.
"Mi se pare normal ca o parte cat mai mare din echipamente sa fie produsa in tara", explica Tender. Va fi insa cel mai mare beneficiar acest grup de companii? "Nu se pune problema asa. Ei vor beneficia de sprijinul nostru", spune Tender.

Afacerile Tender in 2002: 200 mil. $
In afara de cele trei companii din grupul Tender, "isi vor mai acorda sprijinul" pentru Cernavoda Aversa Bucuresti, Energomontaj Bucuresti, General Concrete, Romag Drobeta Turnu Severin, Condem Bucuresti sau General Turbo (implicata atat in postura de fabricant de turbina).
"Componenta de constructii-montaj, asigurata de companiile care activeaza n industria romaneasca, inseamna aproximativ 60-70 milioane dolari. La aceasta se adauga componenta de fabricatie asigurata de industria romaneasca, sI ea de ordinul zecilor de milioane de dolari", afirma surse apropiate proiectului.
"Contributia" Romag Drobeta Turnu Severin pentru livrarea a circa 500 tone de apa grea pentru Unitatea II de la Cernavoda este estimata la 100 milioane $. Primele probe tehnologice la reactorul al doilea sunt prevazute pentru trimestrul al patrulea din 2004, integrarea deplina in sistemul energetic national urmand sa se realizeze in perioada 2006-2007. Al doilea reactor va asigura, la fel ca sI primul, aproximativ 10% din cererea interna de energie.
Dupa includerea a inca trei companii in grup (FECNE, Ardaf si Vulcan), Ovidiu Tender estimeaza pentru acest an afaceri de 200 milioane  $, fata de 100 milioane $ anul trecut.
"Anul acesta a fost mai bun ca anul trecut. Dublarea afacerilor se bazeaza atat pe noile achizitii, cat si pe cresterea si dezvoltarea activitatilor care erau deja in grup. Si in agricultura, si in constructii si in servicii afacerile au fost profitabile, iar tot profitul se reinvesteste", sustine Tender.
Firma Tender are un pachet mic de actiuni si la Gabriel Resources, o companie care investeste intr-un proiect de exploatare a aurului in Muntii  Apuseni. Tender este in Consiliul de Administratie al Gabriel Resources.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO