Prima pagina

Tiriac inclina spre o fuziune cu HVB Bank

Tiriac inclina spre o fuziune cu HVB Bank
09.05.2005, 19:42 89

Omul de afaceri Ion Tiriac inclina spre varianta unei fuziuni a Bancii Tiriac, in care detine 92% din actiuni, cu filiala din Romania a HVB Bank, cel de-al doilea mare grup bancar german, au declarat pentru ZF surse din piata bancara.

El prefera fuziunea in locul unei vanzari directe a bancii, au mentionat sursele citate. Ion Tiriac nu a dorit sa comenteze informatiile.

Contactati de asemenea, nici reprezentantii HVB Romania nu au comentat subiectul.

Conform surselor citate, Tiriac a primit mai multe oferte pentru banca pe care o detine, printre grupurile interesate numarandu-se BNP Paribas, HVB, Societe Generale, Banca Nationala a Greciei, Dexia - Belgia, Erste Bank, OTP si Bayerische Landesbank.

Surse bancare sustin ca grupurile interesate au depus oferte care evaluau Banca Tiriac intre 200 si 320 milioane de euro. Consultantul omului de afaceri in acest proces este banca de investitii Rothschild.

Omul de afaceri inca nu a luat o decizie finala in privinta modalitatii de incheiere a tranzactiei (fuziune sau vanzare).

In cazul in care proiectul fuziunii - HVB-Tiriac - se va concretiza, noua banca va ataca imediat pozitia a treia in sistemul bancar, detinuta in prezent de Raiffeisen Bank.

La sfarsitul anului trecut, Banca Tiriac avea active de 620 milioane de euro, situandu-se pe locul 11 in clasamentul activelor, in timp ce HVB Romania isi majorase activele la peste un miliard de euro, ocupand pozitia a saptea. Raiffeisen a raportat active in valoare de 2,08 mld. euro pe 2004.

Anul trecut, Banca Tiriac a obtinut un profit net de 17 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de 2003, conform standardelor internationale de contabilitate, iar profitul net al HVB a fost de peste 20 mil. euro. Capitalurile proprii ale Bancii Tiriac s-au ridicat, la 31 decembrie, la 100 milioane de euro, in crestere cu 22%. HVB detinea capitaluri proprii de 54 milioane de euro. Banca Tiriac avea la finalul anului trecut un volum de credite acordate care depasea 330 mil. euro, in timp ce HVB avea in portofoliu credite de aproape 600 mil. euro. Banca Tiriac este mai puternica pe partea de retail, avand o retea de sucursale mai extinsa, spre deosebire de HVB, care are o pozitie solida pe partea de servicii pentru clienti companii.

De-a lungul timpului, Tiriac a afirmat ca prefera varianta unui parteneriat cu un grup financiar important decat o vanzare directa a pachetului majoritar de actiuni. "Nu am vandut anul trecut pachetul majoritar considerand ca mai pot sa astept. Intre timp, economia si piata bancara au urcat, noi am crescut organic, la fel ca si interesul pentru banca. Nu ma grabesc sa vand, dar intotdeauna ma gandesc ca imi trebuie un partener strategic daca vreau sa trec la un etaj superior", declara Ion Tiriac in luna februarie a acestui an.

La inceputul lui 2004, HVB si grupul elen Piraeus Bank au depus oferte pentru a cumpara Banca Tiriac, oferte pe care insa omul de afaceri le-a respins.

In acest moment, exista pe piata patru banci de top care prezinta interes pentru preluare de catre grupuri straine: BCR, CEC, Banca Transilvania si Banca Tiriac. Restul bancilor care ar putea deveni tinta pentru achizitii sunt prea mici, fara pozitii semnificative pe piata de retail, singurul activ valoros fiind licenta bancara.

La sfarsitul lui 2004 functionau 39 de banci, cu active totale de aproape 23 miliarde de euro. Primul loc este ocupat de BCR, cu active de 6 mld. euro si o cota de 26% din piata. BRD, unde actionar majoritar este grupul francez Societe Generale, detine pozitia a doua, cu 13%, in timp ce Raiffeisen, a treia clasata, are o cota de 9%.

Primele zece detin peste 80% din activele sistemului bancar. Investitorii straini care detin banci pe piata sunt nevoiti sa aloce sume importante pentru extindere (Banca Nationala a Greciei cu Banca Romaneasca, Alpha Bank, Eurobank cu Bancpost, Raiffeisen, HVB, ING) si intrare pe piata de retail, intrucat profitabilitatea pe segmentul corporate este in scadere, iar varianta plasarii banilor in titluri de stat sau la Banca Nationala nu mai aduce castigurile de altadata.

Anul trecut, s-a inregistrat o singura tranzactie pe piata bancara: preluarea RoBank de catre grupul ungar OTP, care a anuntat recent ca se uita si dupa alte posibile achizitii, la fel ca si Banca Nationala a Greciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO