Prima pagina

Toata lumea stie: fiscalitatea e mare. Acum o spune si BNR

27.06.2003, 00:00 12


Povara fiscalitatii in Romania este mai grea decat o arata cifrele la prima vedere, chiar comparate cu nivelurile altor tari din regiune. O spun de ani de zile oamenii de afaceri. Ieri a spus-o si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.


"Nu pot fi intr-o ureche toti cei care se plang de povara impozitarii. Estimarea economiei necontabilizate - foarte importanta pentru a evalua nivelul real al impozitarii - arata ca cei care platesc sunt de fapt sufocati. Sa nu ne imbatam cu ideea ca nivelul general de impozitare din Romania este scazut", a declarat Isarescu, cu ocazia lansarii volumului "Tranzitia in Romania", realizat de academicianul Emilian Dobrescu.


El spune ca ponderea de 30% detinuta de veniturile fiscale in produsul intern brut are un caracter "inselator". Aceasta pentru ca sugereaza un nivel scazut al impozitarii comparativ cu nivelul general de taxare din Europa, cand, de fapt, povara cade numai asupra unei parti din economie care este contabilizata si contribuie la buget.


Guvernatorul a explicat ca mai mult de 40% din populatie traieste in mediul rural, iar contributia clara a acestui segment la formarea PIB nu se regaseste si in veniturile bugetare.


"Nu sugerez ca avem o supraestimare a PIB, insa raportarea veniturilor bugetare la produsul intern brut conduce categoric la o cifra care e departe de realitate. Asa se face ca impozitarea unei anumite parti a economiei este sufocanta, ca si cand ponderea veniturilor fiscale ar fi de 50-60%", a spus Isarescu


Ministerul Finantelor nu accepta plangerile privind nivelul ridicat al fiscalitatii decat in cazul contributiilor de securitate sociala, pe care le pune pe seama unor "cauze obiective".


"Nu trebuie sa generalizam. Impozitarea in Romania este la un nivel mediu in comparatie cu tarile din jur, cu exceptia impozitarii fortei de munca. Aceasta este, intr-adevar, mare, dar dintr-o acumulare de cauze obiective pe parcursul a 14 ani, respectiv din dezechilibrul major dintre numarul de pensionari si numarul de salariati", spune Mihai Tanasescu, ministrul finantelor.


Fiscul uita sa pomeneasca slaba sa capacitate administrativa de colectare a veniturilor la buget, care a reprezentat o mare piedica de fiecare data cand s-a discutat o relaxare a fiscalitatii, inclusiv cu institutiile financiare internationale.


Ministerul finantelor nu reuseste de ani de zile sa atinga o masa critica a colectarii care sa asigure echilibrul bugetului. Motiv pentru care FMI nu a acceptat reduceri de taxe si impozite care ar putea provoca prabusiri ale incasarilor inaintea cresterii bazei de impozitare care, in timp, aduce bani mai multi din taxe mai mici.


Nivelurile impozitului pe profit si al TVA sunt cu c=teva puncte sub cele practicate in alte tari din Europa Centrala si de Est. Insa acolo int=lnim cote reduse de TVA, pe care guvernul promite de trei ani sa le introduca, si mai important, o asezare mai echitabila a impozitelor pe venit. In timp ce sistemul rom=nesc continua sa aplice cinci transe de impozit pe venit, cu cote mari chiar pentru veniturile medii si mici.


Indiscutabil, Romania este in topul european al cotelor de impozit ridicate pe care trebuie sa le suporte companiile pentru a-si plati angajatii, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care salariile romanilor sunt de 15 ori mai mici decat media din Uniunea Europeana.


Intr-un cerc vicios, Fiscul incearca sa ia mult din putin, desi datoriile din ce in ce mai mari la bugetul asigurarilor sociale de stat arata ca nivelul ridicat al taxelor devine din ce in ce mai greu de suportat, impingand firmele sa caute modalitati la limita legalitatii pentru a-si putea plati salariatii.


Guvernatorul BNR spune ca, pentru banca centrala, este foarte importanta evaluarea distorsiunilor monetare induse de arieratele acumulate in economie si de utilizarea valutei in tranzactii in afara sistemului bancar, facuta posibila de macromodelul Dobrescu.


"Aceste distorsiuni explica de ce am continuat sa avem inflatie mare, desi tineam strans surubul masei monetare definita in mod clasic", a afirmat Isarescu.


El a refuzat insa sa comenteze planurile guvernului de rezolvare a problemei arieratelor printr-o inghetare a datoriilor acumulate la buget de mai multe companii de stat, urmata de o posibila stergere a acestora. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO