Prima pagina

Topul asiguratorilor in 2008

11.01.2008, 12:06 23

Pe fondul crizei sectorului american al creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime), al oscilatiilor pietelor de actiuni, indicele DJ Stoxx Insurance a consemnat o scadere de 11,9%. Aflata pe prima pozitie in clasamentul asiguratorilor europeni, compania germana Allianz isi mareste distanta fata de urmatoarele clasate, AXA si Generali, scrie Les Echos.
In 2007, sectorul european al asigurarilor s-a oprit din crestere. Indicele DJ Stoxx Insurance, care cuprinde principalele companii de asigurare si reasigurare din Europa, a inregistrat de fapt o scadere de 11,9% anul trecut.
In decursul celor patru ani anteriori, sectorul avan-sase cu 80%. Criza sectorului creditelor ipotecare subprime, care afecteaza in mod indirect asigurarile si evolutiile negative ale burselor, si-a pus amprenta asupra evolutiei sectorului.
Ritmul sustinut al fuziunilor si achizitiilor si patrunderea unor fonduri de investitii in capitalul anumitor asiguratori nu au fost suficiente pentru a contrabalansa aceasta tendinta.
In linii mari, ierarhia companiilor clasificate in functie de capitalizarea lor bursiera nu a suferit schimbari importante.
Compania germana Allianz s-a mentinut pe prima pozitie in clasamentul companiilor din punctul de vedere al capitalizarii bursiere. Compania a beneficiat in acelasi timp de cresterea sustinuta a activitatilor sale de asigurare. Allianz ar putea inregistra pe anul 2007 un profit net record in valoare de 8 miliarde de euro. Totusi, actiunile grupului se tranzactioneaza la numai de 7,5 ori castigurile.
Expunerea bancii sale, Dresdner, fata de sectorul creditelor ipotecare subprime si intrarea acesteia pe pierderi in trimestrul trei al anului 2007, ii nemultumeste pe investitori.
Urmatoarele clasate se plaseaza la o distanta remarcabila. AXA este tinuta la o distanta respectabila, o diferenta de 10 miliarde de euro separand-o de Allianz. Compania franceza, care a inregistrat unele dintre cele mai bune performante in ultimii ani, a evoluat de aceasta data in linie cu sectorul (-10,7%). Anumiti analisti isi pun intrebari cu privire la capacitatea sa de a mentine ritmul de crestere impus de planul sau strategic pana in 2012.
Generali completeaza podiumul cu o evolutie a actiunilor si o capitalizare bursiera aflate in usoara crestere. Compania profita de statutul sau defensiv si de lipsa expunerii fata de sectorul subprime. Actiunile sale au fost un timp sustinute si de intrarea fondului Algebris in cadrul actionariatului.
Pentru moment, asiguratorii par sa fie afectati doar in mica masura de criza sectorului subprime. Majoritatea jucatorilor importanti din sector au avut o expunere moderata fata de creditele subprime, adesea prin intermediul produselor structurate.
Totusi, pietele se tem de consecintele pe care aceasta criza le-ar putea avea asupra sectorului pe termen lung. Problemele inregistrate de asiguratorii din Statele Unite sau pierderile surprinzatoare anuntate de Swiss Re avand legatura cu expunerea sa fata de doua derivate de credit intretin un climat de nesiguranta. Compania a suferit de altfel una dintre cele mai pronuntate scaderi din sector anul trecut (-22,3%). In schimb, companiile care par cel mai putin afectate, Generali, Zurich Financial Services, CNP Assurances, au inregistrat cele mai bune performante bursiere.
Celalalt aspect marcant al anului sunt presiunile in crestere ale actionarilor. Astfel, investitori institutionali din cadrul Prudential au cerut managementului acesteia sa faca o sortare a activitatilor. Asiguratorul britanic a inregistrat o evolutie destul de buna a actiunilor in ansamblul anului (+1,8%). Dupa Algebris, Cevian a achizitionat aproape 3% din Munich Re pentru a-i cere anumite schimbari "operationale, strategice si financiare". Acest lucru a contribuit la sustinerea actiunilor sale la sfarsitul anului in timp ce actiunile Hannover Re au scazut cu 10% pe 12 luni.
Pe plan mondial clasamentul asiguratorilor a fost anul trecut marcat de intrarea pe prima pozitie a unei companii chineze. China Life "cantareste" 199 mld. dolari (135 mld. euro) pe bursa. La o distanta foarte mare, aceasta este urmata de AIG cu 147 mld. dolari (100 mld. euro), cantarind mai mult decat Allianz si AXA impreuna.
Deja listat in Hong Kong si New York, gigantul chinez din sectorul asigurarilor de viata (controleaza aproape jumatate dintr-o piata chineza in plina expansiune) a debutat cu succes pe bursa din Shanghai, fiind primul asigurator listat aici. Actiunile sale se tranzactioneaza la de 46 de ori castigurile pe 2007, fata de 9,3 ori in cazul AIG si 10,1 ori in cazul AXA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO