Prima pagina

Topul oraselor din Romania

Topul oraselor din Romania

Click pentru imaginea marita

11.07.2008, 19:25 14713

Doar doua dintre primele zece orase din Romania au cunoscut o crestere a numarului de locuitori in ultimii trei ani: Bucurestiul, care a castigat 20.000 de locuitori in ultimii trei ani si Timisoara, cu un plus de 9.000 de locuitori.
Ca urmare, in top 10 al celor mai mari orase din Romania Timisoara a trecut pe locul al doilea de pe locul cinci, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica. Evolutia arata investitiile masive atrase de capitala si vestul tarii in ultima perioada.
Cei mai multi locuitori au pierdut Braila si Galati -cate 5.000 de locuitori, urmate de Brasov, cu un minus de 3.000 de locuitori. In procente, Braila este orasul in care numarul de locuitori a scazut cel mai mult - cu 2,2%, urmata de Ploiesti cu 1,3%.
Ponderea populatiei urbane a crescut usor in totalul populatiei, cu 0,2 puncte procentuale, fata de cat era la 1 ianuarie 2005, insa tendinta celor mai multe dintre orasele mari este de scadere.
Polii de dezvoltare economica ai Romaniei sunt Bucuresti-Ploiesti, Timisoara-Arad, Constanta-Galati, Cluj, Craiova, regiuni sustinute de numarul mare de locuitori, ceea ce inseamna forta de munca si putere de cumparare.
Orasele mari sunt un magnet pentru investitii straine directe, pentru specialisti in campul muncii, motivati de salarii mai mari si un trai de viata mai ridicat.
Cu toate acestea, ponderea populatiei urbane reprezinta doar 55,1% din populatia tarii, cu mult mai putin decat in Occident unde ponderea populatiei urbane este in jur de 70% din total.
"Populatia oraselor mari cu peste 100 de mii de locuitori, desi in scadere, reprezinta 54,3% din populatia urbana si 30% din populatia tarii", afirma Statistica.
Populatia Romaniei a fost la 1 ianuarie 2008 de 21,52 milioane de locuitori, in usoara scadere fata de anul 2005 cand populatia tarii era de 21,63 milioane de locuitori. Din totalul populatiei tarii, 44,9% traiesc in mediu rural, adica satele si comunele gazduiesc aproape 10 milioane de locuitori. Marimea medie a unei comune este de peste 3.381 de locuitori.
Din cele 320 de municipii si orase, 85,6% de orase aveau la 1 ianuarie 2008 o populatie sub 50 de mii de locuitori, reprezentand mai mult de un sfert din populatia urbana a tarii.
Bugetele de cheltuieli cele mai mari au fost adoptate de Consiliile Locale din orasele Bucuresti, Timisoara, Cluj, Arad, Galati, Iasi, Brasov, Craiova, Constanta, Ploiesti. Primele zece orase si-au bugetat pentru acest an cheltuieli in valoare de 4 miliarde de euro din totalul bugetelor locale de 10 miliarde de euro, potrivit Ministerului Economiei si Finantelor.
Topul celor mai dezvoltate municipii este confirmat si de castigurile salariatilor. Astfel in primele zece judete privind castigul salarial mediu net lunar pe locuitor apar tot Bucurestiul, Constanta, Prahova, Timis, Cluj, cu salarii peste media tarii. Salariul mediu net pe tara, conform datelor INS este de 328 de euro pe locuitor, in timp ce municipiul Bucuresti are 460 de euro pe locuitor, iar Constanta si Prahova 347 de euro pe locuitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO