Prima pagina

Tranzactie in imperiul Gelsor

12.11.2001, 00:00 305



Grupul Gelsor a vandut in urma cu cateva saptamani pachetul majoritar de actiuni, in jur de 63%, detinut la Banca Romana de Scont (BRS) firmei Dramiral Group, controlata de omul de afaceri Mihai Iacob.

Pentru a prelua pachetul de actiuni, Dramiral trebuie sa obtina obligatoriu avizul Bancii Nationale a Romaniei, documentatia fiind deja depusa la BNR.

Daca tranzactia va fi aprobata , preconizata fuziune dintre BRS si Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) nu va mai avea loc. BID este detinuta direct de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu

"Am vandut actiunile pentru ca am facut o afacere buna", a declarat Sorin Freciu, presedintele grupului Gelsor. El nu a dorit sa precizeze valoarea tranzactiei.

Grupul Gelsor a fost construit de Sorin Ovidiu Vantu, avand astazi un capital de 200 miliarde de lei. Grupul nu mai este detinut juridic de anul trecut de Vantu, el fiind vandut unui avocat - Ion Chelaru. Conform afirmatiilor lui Vantu in contractul de vanzare exista o clauza de rascumparare.

Mihai Iacob este un om de afaceri din Iasi care are interese in mai multe domenii, printre care petrol iar mai nou si in domeniul mass- media. Dramiral a preluat in sistem franciza reteaua de ziare locale "Monitorul" si cotidianul "Curentul". Aceste ziare erau detinute indirect de Gelsor.

"Aceasta vanzare a BRS este strict o afacere, nu este un transfer de forma. Nu exista nici o clauza de rascumparare ulterioara a pachetului de actiuni. Nu avem alte relatii cu Mihai Iacob sau cu Dramiral", a spus Freciu.

Potrivit unor surse bancare, Mihai Iacob este prezent zilnic in BRS de aproximativ trei saptamani, iar saptamana trecuta i-a anuntat pe functionarii ca este noul proprietar al bancii. "Mihai Iacob vine in fiecare zi de dimineata, la prima ora, si pleaca seara traziu. Se uita in toate hartiile", a spus sursa citata.

BRS este fosta banca Astra din Brasov care a fost preluata de Gelsor SA in 1998, in urma unei majorari de capital. Gelsor SA este detinuta de grupul de firme Gelsor.

Gelsor a mai incercat sa vanda pachetul de actiuni de la BRS. "In momentul de fata singura oferta concreta a fost de la Dramiral", a mai spus Freciu.

Anul trecut in toamna, Societatile de Investitii Financiare - Transilvania si Oltenia, plus firmele fondatoare ale bancii au vrut sa preia pachetul majoritar detinut de Gelsor, dar tranzactia a cazut.

La inceputul acestui an, pe tapet s-a pus varianta fuziunii BRS cu BID. Propunerea de fuziune a fost aprobata de actionarii celor doua banci in vara, dar potrivit ultimelor evenimente afacerea a esuat.

Datorita unor probleme de indeplinire a rezervelor minime obligatorii, BRS a fost cateva luni in supravegherea speciala a BNR. "Supravegherea speciala s-a incheiat pe 29 octombrie", a spus Freciu.

Dupa aceasta data, BNR a mai trimis controale pentru a analiza operatiunile bancii.

BRS este o banca mica in sistemul financiar romanesc, avand un capital social de 150 miliarde de lei. Ceilalti actionari ai bancii sunt SIF Transilvania, Sif Oltenia si mai multe firme din Brasov-Romradiatoare, Bere Aurora, Prescon, Fartec.

La ultima majorare de capital aprobata de actionari au avut loc cateva diluari ale procentelor detinute de actionari printre care cea a lui Gelsor SA de la 69,69% la 63% sau a lui SIF Transilvania de la 10% la 7%.

Presedintele BRS, Teodor Nicolaescu, a preluat si el un pachet de 4% din actiunile bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO