Prima pagina

Tranzactie istorica: Bill Gates cumpara un antivirus romanesc

11.06.2003, 00:00 2001

Sa pornesti de la o hartie de repartitie a unui apartament si sa ajungi sa faci afaceri cu cel mai bogat om din lume pare scenariul unei telenovele lacrimogene. Si totusi, aceasta este o poveste reala.
Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, cumpara tehnologie dezvoltata in Romania. Compania a anuntat ieri ca va achizitiona proprietatea intelectuala si resursele tehnologice antivirus ale firmei GeCAD Software.Mai exact, RAV Antivirus, tehnologia dezvoltata de GeCAD Software trece in proprietatea Microsoft. Achizitionarea tehnologiei dezvoltate de GeCAD va ajuta gigantul american sa ofere clientilor o securitate sporita prin furnizarea de solutii antivirus pentru produsele si serviciile Microsoft, spun oficialii americani. Desi nici Microsoft si nici GeCAD Software nu au precizat valoarea tranzactiei, surse apropiate celor doua firme apreciaza ca aceasta ar fi intre 10 si 20 de milioane de dolari. Microsoft va utiliza experienta inginerilor de la GeCAD pentru imbunatatirea sigurantei produselor sale si pentru a oferi suport tehnic partenerilor ce comercializeaza  softuri de securitate.
De altfel, specialisti GeCAD vor lua in curand avionul catre Redmond, cartierul general al lui Bill Gates. Echipa GeCAD va intari astfel “detasamentul” celor peste 200 de romani care lucreaza in campusul Microsoft.“Nu am fi putut gasi o casa mai buna pentru o tehnologie dezvoltata in Romania”, recunoaste Georgescu care s-a aratat totodata incantat ca tehnologia GeCAD isi va gasi un loc pe calculatoarele a milioane de utilizatori din intreaga lume.“Clientii nostri ne-au spus ca au nevoie de securitate sporita iar aceasta achizitie ne va ajuta sa minimalizam riscurile si sa luptam impotriva amenintarilor lansate de cei care scriu virusi si alte programe similare”, a declarat Mike Nash, corporate vice president in cadrul diviziei Security Business de la Microsoft.Afacerea este cu atat mai interesanta cu cat in comunicatul GeCAD care anunta incheierea tranzactiei la rubrica “informatii suplimentare” apare drept persoana de contact Diwaker Singh, fost presedinte Zapp Mobile, despre care nu au mai existat informatii dupa plecarea de la operatorul mobil.GeCAD va continua sa-si extinda serviciile si proiectele de securitate, dezvoltand produse care nu vor avea nici o legatura cu tehnologiile si solutiile antivirus, apreciaza Georgescu.
GeCAD Software a fost infiintata in 1992 de omul de afaceri Radu Georgescu si a scos pe piata primul produs RAV Antivirus in 1994 (vezi pagina 3). Intre timp, numarul utilizatorilor tehnologiei antivirus dezvoltate de GeCAD a crescut, potrivit aprecierilor companiei, la 10 milioane. Compania a avut in 2001 o cifrã de afaceri de 3 milioane USD, RAV Antivirus avand o pondere de 1 milion USD. In 2002, veniturile diviziei RAV Antivirus au crescut de sapte ori fata de anul precedent.“Achizitia tehnologiei GeCAD si viitoarea integrare a acesteia in strategia de dezvoltare a corporatiei Microsoft reprezinta o recunoastere a calitatii specialistilor romani si o apreciere constanta a potentialului creativ existent in Romania”, a a firmat ieri Silviu Hotaran, director general Microsoft Romania.Presedintele Ion Iliescu si ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti s-au aratat si ei incantati de tranzactia incheiata intre Microsoft si GeCAD.Conform unor studii de specialitate, piata antivirus din Romania este cotata la peste doua milioane de dolari iar pana la sfarsitul acestui an va ajunge la 3 - 3,5 mil $. Cele mai bine vandute brand-uri sunt Norton AntiVirus (produs de firma americana Symantec) si cele romanesti (BitDefender produs de Softwin si RAV Antivirus produs de GeCAD Software).


Afacerea a pornit de la un bon de repartitie a unei case
Cumpararea tehnologiei RAV Antivirus de catre Microsoft a schimbat oarecum si planurile Softwin, producatorul softului concurent BitDefender. “Ca urmare a acestui eveniment, BitDefender se va repozitiona. Vom analiza oportunitatile si amenintarile survenite si vom identifica segmentele pe care urmeaza sa le atacam. Vanzarea tehnologiei sau a brandurilor proprietate Softwin nu este insa in planul nostru. Pentru moment, suntem focalizati pe cresterea valorii companiei”, a declarat pentru ZF Florin Talpes, directorul general al Softwin. Oficialul spune ca, “datorita portantei create” valoarea de piata a Softwin / BitDefender creste. In prezent, Softwin este evaluata de specialisti la 10-25 de milioane de dolari.
Radu Georgescu (34 de ani) a infiintat GeCAD Software in 1992. Cum a reusit sa-si dezvolte afacerea pornind de la un calculator 286 si ajungand sa posede o companie pe care insusi Bill Gates a pus ochii, ne-a povestit chiar el, intr-un interviu realizat in cursul anului trecut.
Radu isi aminteste ca in anul al patrulea de facultate (TCM la Politehnica din Bucuresti) a facut un curs optional de AutoCAD ( program de proiectare asistata de computer) care i-a placut intr-atat incat a ales sa-si faca si proiectul de licenta pe acesta tema.Cum facultatile nu erau dotate pe atunci cu prea multe calculatoare iar accesul la cele cateva nu era prea facil, Radu s-a hotarat sa-si cumpere propriul calculator. Drept pentru care a folosit banii obtinuti din vanzarea unui bon de ordine de la repartitiile pentru case: "Aveam de la Revolutie un bon pentru o casa cu care eram destul de in fata pe lista de repartitii. L-am vandut si am luat pe el 1.500 de dolari. Cu cei 1.500 de dolari mi-am luat un 286, <scula de scula>, de care eram foarte mandru", spune Georgescu.Folosindu-se de experinta de programator pe care o acumulase in facultate, si-a deschis in 1992 o firma si, timp de un an, si-a impartit viata intre lucrul la stat si cel la propria afacere.La fel ca in multe afaceri de succes din industria IT romaneasca, firma a functionat, un timp, in propriul apartament, pentru ca in 1994 sa isi schimbe locatia, in camera unei vile, pusa la dispozitie de patronul unei firme de calculatoare "bunicele" care, de altfel, le-a si furnizat clientii "mai mici", de care nu avea timp sa se ocupe. "Atunci ne-am apucat sa dezvoltam produsul antivirus pe o tehnologie proprie.Cresterea rapida a afacerilor firmei a reclamat mutarea sediului intr-un apartament inchiriat, apoi intr-o vila, la Piata Muncii.Personalul a crescut si el, de la trei oameni in 1994, la aproape 100 in prezent.Pe langa renumele pe care si l-a facut cu produsele RAV Antivirus, pentru piata romaneasca GeCAD oferea si consultanta in vederea cumpararii de licente software, printre care si Microsoft. Timp de cinci ani, GeCAD a fost compania care a vandut cu cele mai bune rezultate produsele Microsoft in Romania.Dezvoltarea companiei pe plan international, la capitolul produse antivirus, a fost la fel de evidenta. In prezent, RAV se vinde prin magazinul electronic www.rav.ro si prin aproximativ 100 de distribuitori autorizati.La inceputul anului trecut, s-a deschis primul centru de suport tehnic RAV in Statele Unite in urma unui parteneriat incheiat de GeCAD Software cu firma RAE Internet. Alianta avea ca scop permanentizarea ofertei de RAV AntiVirus pe piata americana.iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO