Prima pagina

Tur de forta pentru noua lege a TVA

13.12.2001, 00:00 18



Noua lege privind taxa pe valoare adaugata (TVA) care urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie va fi supusa astazi dezbarerii plenului Senatului, dupa ce, cu doua zile in urma a fost discutat aproape 12 ore in comisia de finante banci.

Acest tur de forta al comisiei permite adoptarea proiectului pana in vacanta palamentara lucru care scuteste Guvernul de o operatiune birocratica: retragerea proiectului si promovarea lui prin ordonanta de urgenta astfel incat promisiunea facuta FMI, anume ca noile norme vor intra in vigoare de la 1 ianuarie sa nu fie incalcata.

Executivul a luat in calcul o astfel de varianta de vreme ce, in proiectul legii de abilitare a Guvernului sa emita ordonante pe timpul vacantei parlamentare exista un articol care lasa cale libera promovarii acestei legi prin ordonanta de urgenta in ciuda faptului ca Constitutia prevede ca pe timpul vacantei parlamentare nu pot fi emise ordonante de urgenta.

"Daca intarzie prea mult cu adoptarea ne-am lasat deschisa posibilitatea de a promova legea prin ordonanta de urgenta", a spus ministrul finantelor Mihai Tanasescu.

Noua lege instituie cota standard de TVA de 19% pentru operatiunile privind livrarile de bunuri efectuate in tara si pentru importul de bunuri. Majoritatea prestarilor de servicii intra si ele sub regimul cotei standard cu cateva exceptii care beneficiata de cota zero a TVA.

Printre acestea se pot enumera exportul de bunuri efectuat de contribuabilii cu sediul in Romania, transportul si prestarile de servicii legate direct de exportul de bunuri.

Noutatea proiectului consta in faptul ca cei in cauza nu mai trebuie sa faca dovada incasarii in valuta a contravalorii exporturilor pentru a beneficia de cota zero.

Transportul international de persoane in si din strainatate, efectuat prin curse regulate de contribuabilii autorizati, precum si prestrarile de servicii legate direct de acesta beneficiaza de asemenea de cota zero de impozitare.

Fata de actualele prevederi, de la 1 ianuarie, persoanele fizice care desfasoara activitati economice pe baza liberei initiative si liber profesionistii nu vor mai plati TVA. Masura a fost luata intrucat s-a constatat aceste aceste operatiuni implica costuri administrative mai mari chiar decat valoare sumelor incasate.

In schimb, s-a eliminat prevederea actuala potrivit careia activitatile care priveau constructia de locuinte beneficiau de cota zero de TVA.

In noua lege sunt, de asemenea, abrogate o serie de facilitati acordate prin legi speciale: nu mai beneficiaza, asadar, de cota zero activitatile de turism care obtineau venituri in valuta; veniturile realizate din activitati proprii de catre partidele politice, in masura in care aceste activitati inregistreaza venituri.

La cererea FMI a fost eliminata prevederea conform careia bunurile scutite de taxe vamale sunt scutite si de TVA, cum de altfel, a fost eliminata si norma care stipula ca importurile efectuate de institutiile publice din credite contractate de pe piata externa sunt scutite de taxa pe valoare adaugata.

In noua lege regimul zonelor libere este tratat intru-un articol separat, unde sunt enumerate toate activitatile care sunt supuse cotei standart de 19% precum sI cele care beneficiaza de cota zero.

Lege mai prevede ca baza de impozitare in calcului TVA se reduce corespunzator, in doua cazuri: in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, preturile sau alte elemente cuprinse in facturi ori in alte documente legal aprobate, precum si in cazul retururilor de pana la 15% din presa scrisa si in cazul in care cumpararorii returneaza ambalajele in care s-a expedit marfa.

Legea enumera toate situatiile in care contribuabilii au dreptul la deducerea taxei pe valoare adaugata care poate fi realizata prin compensare cu TVA-ul datorat pe urmatoare luna, compensare cu alte impozite sau taxe datorate statului sau prin rambursarea efectiva a sumelor.

Nu beneficiaza insa de rambursarea efectiva a sumelor de la bugetul de stat contribuabilii care nu au achitat total sau partial facturile furnizorilor din tara, din care a rezultat taxa pe valoare adaugata deductibila. Rambursarea TVA se va efectua lunar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO