Prima pagina

UE angajeaza economisti romani cu 3.000 euro/luna

UE angajeaza economisti romani cu 3.000 euro/luna

Absolventii ASE au de ce sa se bucure

19.06.2006, 21:52 75

Uniunea Europeana a trecut la angajarea de economisti din Romania, dupa ce primele valuri de viitori functionari romani la Bruxelles au fost constituite din traducatori si juristi. UE are nevoie de functionari nativi din toate tarile care adera, iar din Romania vor merge la Bruxelles circa 500 de oameni.
UE va scoate la concurs posturi de administratori in ariile de economie, audit, administratie publica europeana si drept, adresate specialistilor cu cetatenie romana, carora le va oferi salarii lunare de baza de cel putin 3.000 de euro. Anuntul urmeaza sa fie publicat in cursul acestei saptamani si ar putea fi vorba de cateva zeci de posturi, luand in considerare marimea cererilor anterioare de lingvisti si juristi.
Recrutarea va fi facuta de catre Oficialul European pentru Selectia de Personal (Epso) si va viza posturi in cadrul diferitelor institutii europene, principalele cerinte pentru inscrierea in competitie fiind absolvirea unei institutii de studii superioare si cunoasterea unei limbi straine de larga circulatie europeana.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Integrarii Europene (MIE), salariile lunare de incadrare pentru posturile vizate ar putea pleca de la cel putin 3.000 de euro net. Acestea ar putea ajunge insa pana la 12.000-15.000 de euro, in functie de pozitia ocupata ulterior. Salariile nete ale functionarilor din administratia publica romaneasca se ridica pana la maximum 1.700 de euro, cat are presedintele Romaniei. Salariile sunt insa suplimentate prin participarea in Consilii de Administratie ale companiilor de stat sau prin prezenta in comisii interministeriale.
Pe langa aceste pozitii administrative, Epso va mai oferi posturi de secretariat, adresate cetatenilor romani cu studii medii. Anul trecut, biroul european a mai recrutat 100 de romani ca interpreti pentru conferinte, salariul de baza oferit fiind de peste 3.800 de euro, iar in acest an a scos deja la concurs 51 de pozitii pentru juristi vorbitori de limba romana, salariul minim pentru acestia fiind de 5.000 de euro.
"Romania va beneficia de cateva sute de posturi de specialisti in institutiile europene, numarul total final al personalului care urmeaza sa lucreze in cadrul acestora urmand sa se ridice la peste 500 de oameni, incluzand si posturile care nu presupun studii superioare", a declarat pentru ZF Leonard Orban, secretar de stat in cadrul MIE. Orban a mai precizat insa ca procesul de recrutare si de ocupare a pozitiilor disponibile este in general destul de indelungat si presupune selectia dintr-o baza extrem de larga de candidati, concurenta fiind de obicei de aproximativ 100 de persoane pentru fiecare post.
Mai mult, a adaugat acesta, plasarea nu se face imediat, existand si o perioada in care candidatii care au trecut de diferitele probe eliminatorii si au fost selectati pentru un viitor post asteapta sa fie repartizati intr-una din directiile institutiilor in care urmeaza sa activeze. Conform secretarului de stat din MIE, principalele destinatii pentru viitorul personal european sunt Comisia, Parlamentul si Consiliul Europene.
Orban a mai mentionat ca, in cazul tarilor care au aderat la UE in 2004, rata de ocupare a posturilor destinate cetatenilor respectivelor state se ridica in prezent la cel mult 50%. Cu toate acestea, a spus el, in cazul Romaniei lucrurile ar putea sa se miste mai repede, mai ales in conditiile in care Comisia Europeana si-a propus sa accelereze aceste procese.
"Ocuparea posturilor disponibile pentru romani va dura ceva timp, insa speram ca nu mai mult de doi ani", a mai spus Orban. Cerintele pentru posturile urmarite includ studiile superioare de specialitate pentru posturile de economisti si juristi, studii superioare intr-o arie relevanta pentru auditori si studii superioare in orice domeniu pentru partea de administratie publica europeana.
Potrivit lui Orban, faptul ca UE nu cere absolvirea studiilor de specialitate pentru posturile de administratie publica europeana si audit poate fi explicat prin faptul ca, in prezent, in Romania nu exista institutii de invatamant superior care sa dea absolventi pregatiti strict pentru aceste domenii.
In afara de romana, candidatii va trebui de asemenea sa stapaneasca o a doua limba, la alegere intre engleza, franceza sau germana. Acestia se vor putea inscrie in competitie accesand site-ul Epso, data limita pentru depunerea candidaturilor fiind 20 iulie 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO