Prima pagina

Ultimul val al investitiilor straine record

24.02.2005, 00:00 27

Cu o crestere a investitiilor straine de peste 141% fata de cifrele anului 2003, Romania a micsorat anul trecut distanta care o separa de tarile din Europa de Est - Cehia, Polonia sau Ungaria - considerate pana acum favorite absolute ale interesului investitorilor straini.


Conform datelor de bilant pentru 2004 ale Bancii Nationale a Romaniei, fluxul total al investitiilor straine directe a atins nivelul record de 4,09 miliarde de euro (5,1 miliarde de dolari). In aceste conditii investitiile straine directe pe cap de locuitor au ajuns la aproape 292 de euro, fata de 61 de euro in 2003.


Pentru acest an, autoritatile se asteapta la o crestere usoara a investitiilor straine, pana la 4,1 miliarde de euro, 2004 si 2005 devenind astfel anii de varf in ceea ce priveste atragerea companiilor din afara.


Analistii spun ca o data finalizate privatizarile, acest nivel va fi greu de atins, idee confirmata si de autoritati care, in Programul Economic de Preaderare - trimis recent la Bruxelles, spun ca pentru 2006 si 2007 se asteapta un volum de investitii straine directe de 3,8 miliarde de euro.


Nivelul investitiilor straine din 2004 se apropie de cel atins de Polonia in 2003 - 4,7 miliarde de euro. In 2003, cu investitii de 1,6 miliarde de euro, Romania a fost devansata si de Cehia - 2,3 miliarde de euro si Ungariea - 2,2 miliarde de euro.


"Este evident ca in 2004 o parte din investitorii importanti la nivel global si-au reconsiderat interesul fata de Romania. Observam ca in continuare investitorii straini vor sa dezvolte si sa demareze productia pe piata locala si regionala", a declarat Alexandru Popa, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).


Cresterea inregistrata anul trecut a avut la baza in special privatizarea SNP Petrom, pentru care grupul austriac OMV a platit 1,5 miliarde de euro. Acesteia i s-au adaugat si alte tranzactii ale statului roman cum ar fi privatizarea societatilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea, care au adus 112 milioane de euro, dar si vanzarea unui pachet de 25% din actiunile Bancii Comerciale Romane catre International Finance Corporation si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru 222 de milioane de dolari.


O contributie importanta au avut-o si majorarile de capital operate, printre cele mai importante numarandu-se cele de la Automobile Dacia - peste 218 milioane de euro, Telemobil - 217 milioane de euro, Rompetrol Financial Group - circa 74 milioane de euro sau RoBank - aproape 55 de milioane de euro.


In plus unele companii straine precum Holzindustrie Schweighofer, YKK, Medisystem Hospital si Lek Farmatech au realizat in Romania investitii de tip greenfield, iar altele, cum ar fi Anchor Mall si Roti Auto, au dezvoltat proiecte deja existente.


Pe fondul acestui trend ascendent al investitiilor straine, anul trecut s-a inregistrat o crestere cu 54% fata de 2003 a inmatricularilor de noi societati comerciale cu participare straina la capitalul social.


Conform Oficiului National al Registrului Comertului, interesul marilor investitori se indreapta in continuare catre Bucuresti si regiunea de vest a tarii, in apropierea granitei cu Uniunea Europeana.


Societatile mici au manifestat insa un interes sporit si fata de alte regiuni de dezvoltare economica, in care exista deja o traditie in domeniul lor de activitate.


"Consider ca anul acesta Romania poate continua traiectoria ascendenta investitionala, absorbind un volum de investitii straine directe care sa ne mentina in topul regiunii central si est-europene, prin masuri precum noua politica de relaxare fiscala adoptata la inceputul anului, pe fondul obligatoriu al mentinerii echilibrelor macroeconomice," a mai adaugat Popa.


Anul acesta numai privatizarea societatilor comerciale de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud Bucuresti si Distrigaz Nord Targu-Mures garanteaza o transa de investitii straine directe in valoare de aproximativ 700 de milioane de euro.


La acestea se adauga si investitiile in proiectele greenfield si achizitii anuntate.


In prezent, Agentia Romana pentru Investitii Straine deruleaza 52 de proiecte, aflate in diverse stadii - de la decizia asupra localizarii investitiei pana la finalizarea investitiei sau inceperea productiei - care cumuleaza 2,7 miliarde de euro.


Din portofoliul ARIS, 20 de proiecte ferme urmeaza sa asigure intrarea in Romania in anii 2005 - 2006 a unui volum de circa 960 de milioane de euro si crearea unui numar de peste 15.000 de locuri de munca.


In toamna anului trecut au fost anuntate proiecte de mari investitii precum Tengelmann - 200 de milioane de euro, Montupet - 120 de milioane de euro, Celestica - 100 de milioane de dolari, Saint-Gobain - 100 de milioane de euro, Coficab - 25 de milioane de euro, Ruwel AG - 80 de milioane de euro sau Pirelli - 40 de milioane de euro in fabricarea cordului pentru anvelope si 110 milioane de euro in productia de anvelope.


Presedintele ARIS a raspuns si reprezentantilor Consiliului Investitorilor Straini care au apreciat recent ca Romania va avea nevoie de doi ani pentru a ajunge Bulgaria la capitolul investitii straine pe cap de locuitor.


"Recenta comparatie cu investitiile straine din Bulgaria este evident depasita, avand in vedere ca in 2004 Romania a atras 4,1 miliarde de euro, de aproape doua ori si jumatate mai mult fata de prognoza de 1,7 miliarde de euro pentru metrica similara din Bulgaria - potrivit UNCTAD.


De asemenea, comparatia se mentine pozitiva pentru Romania si la nivelul cifrelor per capita, cu circa 292 de euro per capita fata de 262 de euro per capita", a mai spus Popa.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO