Prima pagina

Umbrela NATO a adus de opt ori mai multe investitii straine

Umbrela NATO a adus de opt ori mai multe investitii straine

In cei cinci ani de cand a aderat la NATO, Romania a atras investitii straine in valoare totala de 28,1 miliarde de euro, adica o medie de 5,6 miliarde de euro pe an. Media anuala este de opt ori mai mare fata de perioada 1991-2002, cand totalul investitiilor straine a fost 8,5 mld. euro.

01.04.2008, 20:39 35

In cei cinci ani de cand a aderat la NATO, Romania a atras investitii straine in valoare totala de 28,1 mld. euro, adica o medie de 5,6 mld. euro pe an. Media anuala este de opt ori mai mare fata de perioada 1991-2002, adica inainte de intrarea in Organizatie - atunci, Romania a atras in total 8,5 mld. euro, adica o medie de 708 mil. euro pe an.
Analistii spun ca aderarea la NATO si la Uniunea Europeana a constituit un argument serios pentru atragerea investitorilor straini.
"Apartenenta la NATO, cumulata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a reprezentat un catalizator pentru investitiile straine directe, aceste evenimente fiind vazute ca o garantie foarte puternica pentru investitori. Calitatea de membru NATO si UE reprezinta un factor de stabilitate din punct de vedere geostrategic, care confera un sentiment puternic de siguranta pentru investitorii straini", comenteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.
"Avand in vedere pozitia sa strategica, la granita de est a NATO, Romania reprezinta o adevarata poarta spre Occident. Dobandirea calitatii de membru NATO a influentat perceptia asupra Romaniei ca factor de stabilitate in regiune, avand desigur si un impact poztiv in ceea ce priveste mediul de afaceri din tara noastra care poarta amprenta principalelor avantaje ce deriva din apartenenta la aceasta organizatie: siguranta, stabilitate si, implicit, capacitatea de a sustine implementarea unor proiecte de anvergura", a declarat Monica Barbuletiu, vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
De asemenea, un sondaj efectuat de ZEW (Centrul European pentru Cercetare Economica, un institut de cercetare german) si publicat ieri arata ca Romania este considerata in acest moment cea mai atractiva tara din Europa Centrala si de Est pentru investitorii straini, depasind state ca Polonia, Cehia si Ungaria.
In acelasi timp, investitorii vad Romania ca fiind cea mai activa tara din punctul de vedere al fuziunilor si achizitiilor.
Sentimentul investitorilor fata de economiile central - si est-europene s-a imbunatatit semnificativ in ultimele luni, arata sondajul ZEW, citat de Erste Bank. Conform acestuia, 37% dintre investitorii chestionati considera ca Romania este cea mai atractiva tara din regiune pentru investitiile lor, iar 61% considera ca tara noastra este cea mai activa piata de fuziuni si achizitii din regiune.
Pe de alta parte, statisticile arata ca investitiile straine din ultimii ani, de cand Romania a intrat in NATO, au schimbat fundamental fata economiei. Valoarea Produsului Intern Brut a crescut in aceasta perioada de aproape trei ori, de la 48,5 mld. euro in 2002 la 133,8 miliarde de euro, estimarea pentru anul in curs.
In aceeasi perioada, salariul mediu net pe economie a crescut ceva mai lent, de 2,7 ori, de la 124 de euro in 2002 la 333 de euro anul acesta. Numarul de salariati a crescut sensibil: peste 300.000 de oameni s-au angajat in plus in economie in acesti ani, adica plus 7%.
Inflatia s-a redus de trei ori, de la 17,8% la sfarsitul anului 2002 pana la 5,4% anul acesta (conform datelor Comisiei Nationale de Prognoza). In schimb, dezechilibrele externe s-au amplificat: deficitul de cont curent a crescut de la 3,4% din PIB in 2002 la 13,6% anul acesta.
De asemenea, bugetul public a crescut pe partea de venituri de la 13,6 miliarde de euro in 2002 la 48,7 miliarde de euro anul acesta. Si cheltuielile au avut o dinamica asemanatoare - majorandu-se de trei ori si jumatate, adica de tot atatea ori mai multi bani pentru proiecte finantate din bani publici.
Conform datelor publicate de Banca Nationala, investitiile ultimilor ani au luat la tinta in primul rand serviciile (imobiliare si financiare), industria prelucratoare si constructiile. Anul acesta, Romania asteapta investitii straine directe de 6-7 miliarde de euro, potrivit estimarilor bancilor straine si institutelor de cercetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO