Prima pagina

UPC preia controlul la Focus Sat

12.04.2006, 00:00 199

UPC Romania a preluat in intregime operatorul de televiziune prin satelit (DTH) Focus Sat, dupa ce anul trecut grupul de telecomunicatii american cumparase 50% din actiunile companiei.

Potrivit unor surse apropiate tranzactiei, valoarea de piata a Focus Sat se cifreaza acum la circa 8-10 milioane de euro.

UPC a cumparat restul de 50% din Focus Sat de la antreprenorii-fondatori. Furnizorul de televiziune prin satelit a devenit operational la sfarsitul anului 2004, insa lansarea comerciala a serviciului a avut loc in februarie 2005. Actionarii fondatori ai Focus Sat sunt un grup de oameni de afaceri romani cu experienta in media sau comunicatii: Cristinel Popa, Cristian Burci, Bogdan Dragoi, Adrian Cojocaru si Valeriu Ionescu. In mai anul trecut, fondatorii au reusit sa vanda jumatate din companie catre Chellomedia - divizia de servicii digitale a Liberty Global Europe (grup din care face parte si UPC).

In acel moment, compania era evaluata la 6-8 milioane de euro. Intre timp valoarea acesteia a crescut, fondatorii urmand sa incaseze cea mai mare parte din bani dupa finalizarea acestei a doua parti a tranzactiei. In mare, managementul Focus Sat va fi preluat de UPC. Televiziunea prin satelit este un business demarat la sfarsitul anului 2004, prima companie aparuta pe piata fiind Digi TV (detinuta de RCS&RDS). Intre timp, au mai aparut alti doi operatori (Focus Sat si Max TV) si urmeaza sa apara al patrulea (Boom TV).

Acum piata este dominata de Digi TV care, potrivit analistilor, detine circa 70% din numarul total de clienti. Dupa intrarea UPC in acest business, batalia dintre Focus Sat si Digi TV se va accentua. Primul "val" de clienti de televiziune prin satelit (DTH) este estimat la 300.000. Acestia sunt, in general, utilizatori care stau in zone neacoperite de cablul TV.

Pe piata DTH, valoarea de piata a unui client este de circa 600-800 de euro, aproape dublu fata de valoarea unui client de cablu TV. In momentul tranzactiei, Focus Sat avea 12.000 de abonati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO