Prima pagina

Urmatoarea tinta: Somalia

10.12.2001, 00:00 13



Statele Unite au inceput deja zboruri de supraveghere in Somalia, pentru a incerca sa identifice tabere ale retelei al-Qaida, care ar putea reprezenta viitoare tinte, infomeaza publicatia britanica The Sunday Observer.

Avioanele US Navy au desfasurat misiuni deasupra a doua tabere din apropierea frontierei kenyene, pregatindu-se pentru atacurile aeriene, a anuntat saptamanalul, care citeaza surse din cadrul Pentagonului.

Navele de razboi americane s-au postat langa capitala Mogadiscio, pentru a incerca sa-l intercepteze pe Usama bin Laden, daca acesta incearca sa se refugieze in aceasta tara, si pregatesc operatiuni de bombardare in cazul in care acestea se dovedesc a fi necesare, a adaugat sursa citata.

@ 21 persoane, intre care trei comandanti ai Aliantei Nordului, au murit, sambata seara, in urma unui accident de elicopter produs in provincia Tahkar (nord-estul Afganistanului), a anuntat ieri Daud Khan, comandantul Aliantei din regiune.

Accidentul a fost cauzat de conditiilor meteorologice nefavorabile si s-a produs la circa cinci kilometri la sud-vest de Taloqan, capitala provinciei Takhar.

@Razboiul condus de Statele Unite in Afganistan este departe de a fi incheiat, in pofida predarii Kandaharului, ultimul bastion al talibanilor, iar situatia continua sa fie "periculoasa", a apreciat secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld.

Situatia ramane confuza si haotica la Kandahar, chiar daca puterea talibana s-a prabusit, iar conflictul intra intr-o noua faza, dificila din cauza problemelor tribale, a crizei umanitare si a intensificarii cautarilor pentru gasirea lui Usama bin Laden, a declarat Donald Rumsfeld.

@ SUA au obtinut o caseta in care Osama ben Laden descrie pagubele de la WTC dupa atentatele de la 11 septembrie ca fiind mai mari decat se astepta, au declarat pentru cotidianul american "The Washington Post" surse din administratia americana.

Cotidianul a publicat ieri un articol in care se arata ca inregistrarea a fost gasita in urma unei perchezitii efectuate intr-o locuinta privata din Jalalabad. In inregistrare bin Laden ii multumeste lui Allah pentru succesul care este mai mare decat s-a asteptat, afirma oficialii americani.



Camere video conectate la birourile FBI din Statele Unite au fost instalate pe aeroportul din Karachi, permitand autoritatilor americane sa identifice persoane cautate de Washington. Aceste camere au fost amplasate pe culoarele aeroportului si in salile de asteptare.

Un sistem de transmisie prin satelit permite ca fotografiile tuturor pasagerilor sa ajunga la birourile FBI din Statele Unite, unde sunt comparate cu bazele de date. Astfel, este posibila identificarea unui calator suspect inainte de imbarcarea sa, sau chiar de la intrarea in aeroport.

Prin urmare, pasagerul este arestat in aeroportul Karachi sau la prima escala. Potrivit angajatilor aeroportului, mai multe persoane au fost deja arestate prin aceasta procedura.



Scrisoarea contaminata cu antrax si adresata liderului majoritatii democrate din Senatul american, Tom Daschle, a fost trimisa de o persoana care a lucrat in armata, transmite CNN.

Raspunzand unei intrebari a unui jurnalist care l-a intrebat daca scrisoarea primita la 15 octombrie era din partea cuiva care a lucrat in armata, senatorul din Tom Daschle Dakota de Sud a raspuns afirmativ.

Daschle a subliniat ca nu se poate spune daca expeditorul a lucrat in armata americana sau intr-o armata straina. "Dupa ce am examinat toate posibilitatile, aceasta este cea mai credibila", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO