Prima pagina

Viessmann: Discutam sa producem centrale termice aici

17.09.2004, 00:00 110

Compania germana Viessmann, unul dintre cei mai mari producatori europeni de sisteme de incalzire, este interesat sa devina producator pe piata romaneasca de centrale termice prin relocarea unor capacitati de productie din Germania, au spus pentru ZF surse apropiate companiei.
Daca germanii se vor decide sa-si mute capacitati de productie in Romania, Viessmann ar fi primul investitor strain care produce centrale termice, in conditiile in care unicul producator de centrale murale de pe piata este grupul Kober prin sucursala Vaduri (judetul Neamt).
In ultima vreme, mai multe companii germane, printre care se numara si gigantul industrial Siemens, au anuntat relocarea unor capacitati de productie in Romania, mizand pe costul redus cu forta de munca si pe nivelul inalt de calificare al acesteia.
Potrivit unor estimari, vanzarile de centrale termice au ajuns anul trecut la 160 - 190 milioane euro.
"Romania este o piata interesanta pentru Viessmann. Este una dintre pietele - tinta pentru centralele termice murale. Noi ne propunem sa fim in topul primilor trei jucatori de pe piata centralelor murale in termen de cinci ani", a declarat Olimpiu Achim, directorul general al Viessmann SRL, filiala locala a companiei germane.
El adauga ca obiectivul poate fi atins folosindu-se numai de structurile actuale de vanzari, bazate in acest moment exclusiv pe importuri. Viessmann, pozitionat pe segmentul premium al pietei centralelor termice, nu a fost afectat de scaderea fara precedent a pietei de profil din Romania.
Dimpotriva, operatorul german a inregistrat deja o crestere a vanzarilor cu 6% in euro pe primele opt luni ale anului, mizand pe o usoara crestere pana la finele anului in jurul valorii de 18 mil. euro.
"Piata este in scadere. Din estimarile noastre, vanzarile globale vor ajunge in acest an la vanzari de 130 - 140.000 unitati, fata de 220.000 de unitati in 2003. Piata centralelor murale, si nu numai aceasta, a fost supraincalzita anul trecut de piata creditului", sustine Achim, care este si vicepresedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT).
Dupa ani la rand de crestere si un boom al pietei in 2003, piata va inregistra, potrivit estimarilor Viessmann, o scadere generala de circa 50%. In prima parte a anului, vanzarile de centrale termice din Romania au scazut cu circa 30 - 35% in prima parte a anului, conform datelor APICT, in conditiile in care regiile locale de termoficare au ingreunat in ultima vreme procedurile de debransare de la sistemul centralizat de incalzire.
La ora actuala, Viessmann detine o cota de 10% fata de 7- 8% din piata globala de centrale murale. Pe piata concureaza cu Vaillant Hepworth (prezent pe piata romaneasca cu trei branduri), Immergas, Ferroli, Merloni TermoSanitari (cu marca Ariston), Bosch, Baxi sau Kober (care produce marca Motan).
In conjunctura nefavorabila de pe piata, furnizorii de centrale termice au apelat in acest an la alte strategii pentru a-si mari totusi cota de piata.
Astfel, Viessmann a parcticat o politica de preturi in acest an la valori aproape similare cu cele de anul trecut, lucru care va afecta insa profitabilitatea Viessmann SRL. In 2003, compania a realizat un profit net de 100 miliarde lei (circa 2,5 milioane euro) la o cifra de afaceri de 700 miliarde lei (17 milioane euro). In acest an, operatorul german estimeaza insa un profit net mai mic.
Majorarea preturilor la gazele naturale si la combustibilii clasici utilizati de centralele termice va fi contracarata de catre operatorul german prin comercializarea pe piata a unor centrale cu consum redus.
Compania germana a intrat cu operatiuni directe in Romania in 1998. Filiala locala, cu sediul central la Brasov, are 54 de angajati.
La nivel global, Viessmann este o afacere de familie, aflata in proprietatea lui Martin Viessmann, cu o cifra de afaceri de 1 mld. euro anul trecut. Compania are circa 6.800 de angajati si unitati de productie in Europa si America de Nord.
O alta miscare pentru impulsionarea vanzarilor a facut-o recent grupul britanic Baxi, care a lansat pe piata romaneasca centralele termice cu garantie de opt ani, fata de un nivel al garantiei de 2 - 3 ani practicat pe piata.
Miscarea facuta de Baxi este studiata si de alti jucatori de pe piata de profil.
Baxi Romania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 12-15 milioane de euro, de peste trei ori mai mare fata de nivelul inregistrat in 2003.
La nivel global, are loc o concentrare a producatorilor de sisteme de incalzire, care se circmscrie trendului globalizarii in diverse industrii. In ultimii ani, Vaillant a preluat Hepworth devenind Vaillant Hepworth, iar germanii de la Bosch au preluat producatorul Buderus.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO