Prima pagina

Vinul spumos romanesc devine o specialitate germana

29.03.2004, 00:00 69



Consolidarea pietei vinurilor spumoase continua: ocupantul locului doi de pe piata ca volum al afacerii, compania cu capital german Karom Drinks, care produce vinul spumos Faber, a preluat 44,5% din actiunile Zarea SA Bucuresti cu aproape 900.000 de euro, in urma unei oferte publice de cumparare.



La sfarsitul anului trecut, Henkell&Soehnlein, o alta companie germana, a cumparat firma producatoare a vinului spumos Angelli. Ca urmare, companiile germane au ajuns acum sa detina peste doua treimi din piata vinului spumos.



Autoritatea pentru Privatizare a subscris la oferta lansata de Karom, care a dublat pretul oferit pe o actiune pe ultima suta de metri, si si-a vandut cele 40% din actiunile pe care le detinea la producatorul bucurestean de vinuri spumoase, restul fiind cumparat de acesta din piata.



"Vrem sa facem din Zarea ceea ce a fost pe timpuri: numarul unu in producerea de vinuri spumoase. Este foarte greu, ansa, si ne va lua cativa ani buni ca sa ne indeplinim aceasta tinta", spune Emil Popescu, general manager al Karom Drinks, detinut de Schloss Wachenheim din Germania, cel mai mare producator mondial de vinuri spumoase dupa numarul de sticle vandute.



Popescu spune ca "marea" sa problema in sarbatorirea evenimentului a constat in alegerea sticlei de vin spumos pe care sa o deschida: Faber sau Zarea? .



Karom Drinks a lansat o oferta publica de cumparare pentru 49,9% din actiunile Zarea initial la un pret de 2.250 de lei/actiune dar si-a dublat practic acest pret la 5.000 de lei/actiune cu doua zile inaintea incheierii perioadei de subscriptie. Autoritatea pentru Privatizare a amanat, pana in ultimul moment, decizia de vanzare a pachetului de actiuni fiind tentata, in cele din urma, de pretul oferit de Karom. "Noi ne-am dorit foarte mult aceasta afacere iar actionarul german a fost de acord cu acest pret", spune Popescu.



Cocor SA Bucuresti a fost cel de-al doilea ofertant pentru Zarea la un pret de 2.220 de lei/actiune pe care si l-a marit ulterior la 2.300 de lei/actiune. Ce-a de-a treia oferta pentru actiunile Zarea a fost facuta de Mihaela Buzatu care detine, deja, 10% din producatorul bucurestean de spumante . Buzatu a oferit 2.110 de lei/actiune pentru 40% din Zarea.



In urma acestei tranzactii, Karom Drinks isi consolideaza pozitia secunda pe piata vinurilor spumante urcand de la o cota de piata de 18% la 26%. Karom Drinks a vandut anul trecut de 4 milioane de euro in timp ce Zarea a derulat afaceri tot de 4 milioane de euro dar inregistreaza datorii mari.



"Cu 45% din Zarea cred ca avem controlul complet al afacerii pentru ca restul de 45% sunt detinute de 20.000 de mici actionari", sustine Popescu. El spune ca Zarea are nevoie de investitii de cel putin 5 milioane euro in capacitati de stocare, instalatiile de filtrare, liniile de imbuteliere, precum si in renovarea cladirilor si sustinerea pietei prin capitalul de rulaj si dezvoltarea de noi produse.



Karom Drinks produce marcile de vin spumos Faber, Tessoro, Murfatlar Balada.



Schloss Wachenheim are fabrici in Franta, Germania, Polonia, Cehia si Romania.



La sfarsitul anului trecut, Henkell&Soehnlein din Germania a preluat Astese Production SRL producatorul vinului spumos Angelli - lider de piata cu o cota de 45% - in urma unei tranzactii de 11,2 milioane de dolari. Urmatoarea tranzactie din industria spumantelor poate implica Spumante Silvania pe care Autoritatea pentru Privatizarea o pregateste pentru vanzare in urma intentiilor exprimate de cativa investitori.



Pe piata vinurilor spumoase, estimata anul trecut la 10 milioane de sticle mai activeaza Panciu, Jidvei si Cramele Prahova.  stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO