Prima pagina

Violente sporadice in Orientul Mijlociu pe fondul eforturilor diplomatice

05.06.2001, 00:00 7



Violente sporadice au izbucnit ieri in Orientul Mijlociu, dar accentul este in continuare pus pe eforturile diplomatice pentru respectarea unei incetari a focului.

Un civil israelian a fost ranit usor ieri cand o bomba a explodat la marginea unui drum situat in apropierea de colonia evreiasca Barkan, din Cisiordania.

La Rafah, in Gaza, au continuat schimburile de focuri intre palestinieni si armata israeliana, in timp ce colonia evreiasca Neve-Dekalim a fost atacata cu mortiere, relateaza CNN.

Atentia este insa concentrata asupra eforturilor diplomatice ce au fost lansate dupa atentatul sinucigas de vineri, de la Tel Aviv, in care au fost ucise 20 de persoane.

Ministrul german de externe Joschka Fischer si secretarul american de stat Colin Powell i-au cerut liderului palestinian Yasser Arafat sa puna in aplicarea promisiunea incetarii focului. Fischer a avut duminica o a doua intalnire cu Arafat in Cisiordania, cerandu-i sa impuna incetarea focului.

Liderul palestinian a condamnat violentele si declarat ca va face totul pentru a opri pe viitor astfel de actiuni.

Powell i-a cerut lui Arafat "actiuni la fata locului" pentru respectarea incetarii focului si exercitarea unui control mai strict asupra factiunilor militante palestiniene, dar in acelasi timp a facut un apel catre Israel pentru a demonstra retinere in ceea ce priveste raspunsul sau la atentatul de vineri.

"Este un moment in care este necesara multa prudenta, pentru ca daca ne vom intoarce intr-o spirala a violentei ne aflam in fata unei capcane foarte mari, in care nu dorim sa cadem", a spus seful diplomatiei americane.

Guvernul israelian inca nu a luat o decizie asupra raspunsului sau.

"In prezent mai acordam o sansa pacii, asteptand sa vedem daca domnul Arafat va respecta angajamentul sau privind incetarea focului. In acest moment, situatia nu este prea promitatoare", a declarat Dore Gold, unul dintre consilierii premierului israelian Ariel Sharon.

Iar duminica, 13 factiuni militante palestiniene, inclusiv gruparea Fatah a lui Yasser Arafat, au anuntat intr-o declaratie comuna ca intifada trebuie sa continue.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO