Prima pagina

Violentele din Orientul Mijlociu ameninta incetarea focului

20.06.2001, 00:00 13



Fragilul armistitiu din Orientul Mijlociu a fost pus ieri la grea incercare, dupa moartea a doi colonisti evrei si o serie de incidente armate in Cisiordania. Intre timp, premierul israelian Ariel Sharon a anuntat ca urmeaza sa se deplaseze saptamana viitoare in SUA.

Un israel in varsta de 20 de ani a fost impuscat mortal in gat in timpul unei ambuscade in Cisiordania, dupa ce un alt colonist evreu, Danny Yehuda, in varsta de 35 de ani, a fost ucis in apropiere de Nablus.

Tot ieri, autoritatile israeliene au anuntat decesul unei fete in varsta de 15 ani care fusese ranita grav in atentatul sinucigas ce a avut loc la o discoteca din Tel Aviv pe 1 iunie, bilantul atacului ajungand la 21 de morti.

Palestinienii au anuntat, la randul lor, ca un baiat de 13 ani ranit duminica in urma unor confruntari cu soldatii israelieni la Khan Yunis a decedat luni noapte. Furia palestinienilor a fost vizibila si la funeraliile unui alt copil de noua ani ucis de armata israeliana in apropierea unei colonii evreiesti.

Tensiunea a sporit in ambele tabere, extremistii evrei criticand guvernul lui Sharon pentru ca nu ia masuri mai dure impotriva palestinienilor.

"Ajunge cu retinerea" au scandat circa 100 de colonisti furiosi in fata biroului lui Sharon din Ierusalim, in timp ce participau la funeraliile lui Danny Yehuda. Ministrul ultranationalist Rehavam Ze'evi a fost huiduit in timp ce incerca sa-si exprime condoleantele.

In Parlament, Ariel Sharon a respins cererea extremei-drepte de instituire a starii de razboi, afirmand ca aceasta ar fi "o greseala imensa din toate punctele de vedere".

Totusi, intr-o declaratie data ulterior publicitatii, premierul israelian arata ca incalcarea incetarii focului si atacurile criminale vor determina statul evreu sa-si modifice pozitia actuala.

"Ii cerem lui Yasser Arafat sa aresteze imediat toti teroristii care se afla in prezent in libertate", a declarat Avi Pazner, unul din purtatorii de cuvant ai guvernului israelian.

De cealalta parte, Arafat a acuzat Israelul ca nu-si respecta angajamentele luate prin acceptarea incetarii focului.

"Ne confruntam cu inrautatirea situatiei din partea Israelului. Blocada s-a inasprit si violentele au sporit. Dar poporul nostru este rabdator si gata de lupta", a spus liderul palestinian in Iordania, inaintea unei reuniuni a ministrilor de externe din statele Ligii Arabe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO